Nemko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stiftelsen Norges Elektriske Materiellkontroll NEMKO
TypeStiftelse
Org.nummer944 352 430[1]
Stiftet1990
HovedkontorOslo
Adm. dir.Svein Ola Ulven
FormålDekke Norges behov for å ha et internasjonalt konkurransedyktig og anerkjent prøvelaboratorium og sertifiseringsorgan som gjennom sin kompetanse og uavhengige stilling kan bidra til trygghet ved omsetning og bruk av elektrisk utstyr.
Nettstedwww.nemko.com
IT components testing Nemko Korea
Anechoic chamber for EMC testing (Electromagnetic Compatibility) Nemko Norway

Nemko AS er et selskap som driver med sikkerhetstesting og sertifisering av elektrisk materiell.

Det opprinnelige NEMKO (Norges Elektriske Materiellkontroll) ble opprettet i 1933 som en institusjon for obligatorisk sikkerhetstesting og nasjonal godkjenning av elektrisk utstyr som skulle markedsføres og selges i Norge og dermed tilkobles det offentlige strømnettet. Senere ble også testing av krav for radiostøy en del av godkjenningsregimet.

I 1990, da Norge ble en del av EØS, ble EEC-direktivene for sikkerhet (European Community Directives for product safety) implementert, og de obligatoriske nasjonale kravene frafalt. NEMKO ble dermed omgjort til et uavhengig, selveid selskap med et rådgivende utvalg sammensatt av representanter for ulike aktører (industri- og handelsorganisasjoner, forbrukergrupper, el-selskaper, osv.) som det høyeste tilsynsorgan. NEMKO etablerte samtidig Nemko AS som utgjør det sentrale driftsselskapet og er ansvarlig for det som i dag kalles Nemko Group[2].

Siden 1992 har både omfanget av tjenester og den globale tilstedeværelsen til Nemko utvidet seg betraktelig.

I dag tilbyr Nemko testing- inspeksjons- og sertifiseringstjenester for produkter og systemer på verdensbasis, og har 20 kontorer i 12 land.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]