Nemko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stiftelsen Norges Elektriske Materiellkontroll NEMKO
Org.formStiftelse
Org.nummer944352430
Stiftet1990
LandNorge
HovedkontorOslo[1]
Nettstedwww.nemko.com (en)
www.nemko.no (no)
IT components testing Nemko Korea
Anechoic chamber for EMC testing (Electromagnetic Compatibility) Nemko Norway

Nemko Group AS er et norsk konsern som gjennom sine datterselskaper tilbyr test-, inspeksjons- og sertifiseringstjenester for produkter, personell og systemer over hele verden.

Det opprinnelige NEMKO (Norges Elektriske Materiellkontroll) ble opprettet i 1933 som en institusjon for obligatorisk og nasjonal godkjenning av elektrisk utstyr som skulle markedsføres og selges i Norge og dermed tilkobles det offentlige strømnettet. Senere ble også testing av krav for radiostøy en del av godkjenningsregimet.[2]

I 1990, da Norge ble en del av EØS, ble EEC-direktivene for sikkerhet (European Community Directives for product safety) implementert, og de obligatoriske nasjonale kravene frafalt. NEMKO ble omgjort til et uavhengig, selveid selskap med et rådgivende utvalg sammensatt av representanter for ulike aktører (industri- og handelsorganisasjoner, forbrukergrupper, el-selskaper, osv.) som det høyeste tilsynsorgan. NEMKO etablerte samtidig Nemko AS som utgjorde det sentrale driftsselskapet og var ansvarlig for det som i dag kalles Nemko Group[3].

Siden 1992 har både omfanget av tjenester og den globale tilstedeværelsen til Nemko økt betraktelig.

Per 2023 tilbyr Nemko på verdensbasis testings- inspeksjons- og sertifiseringstjenester for produkter og systemer, og har 20 kontorer i 12 land[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.436567.5[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Our history» (engelsk). Besøkt 30. mai 2023. 
  3. ^ «Restructuring of Nemko Group» (engelsk). Besøkt 30. mai 2023. 
  4. ^ «Nemko locations» (engelsk). Besøkt 30. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]