Neem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et neemtre
Frø fra Azadirachta indica

Neemtreet (Azadirachta indica) er en viktig del av vegetasjonen på landsbygda i India. Det tåler dårlig jord og utstår tørke. Derfor vokser det overalt og gir skygge og beskyttelse. Helt siden oldtiden har det vært en viktig del av indisk folkemedisin, og er fremdeles en av de mest brukte legeplantene i India og andre land i Asia. Gandhi kalte det «favorittreet» og brukte neem hver dag.

På det gamle indiske språket sanskrit blir neem omtalt som «nimba», som er avledet av uttrykket «nimbati swastyamdadati», som betyr «gir god helse». I India kaller de treet for «landsbyapoteket», fordi alle deler av treet blir brukt til medisiner. De som sverger til og bruker indisk folkemedisin mener at neem er en av de mest fantastiske plantene på denne jord. De mener at den kan være til hjelp ved en rekke plager og sykdommer.

Neem har også blitt eksportert til Afrika. Der vokser det villig i mange land, spesielt i Senegal. I dette landet, og i de fleste vestafrikanske land, blir neem brukt til insektskontroll i hager. Blader blir også brent for å holde mygg borte og blir bundet rundt hodet på folk for å dempe feber. Ellers er håpet at neem skal kunne bety mye for denne delen av verden.

- «Throughout India village people use Neem twigs and leaves to brush their teeth, and keep their gums free of disease and infection even though they have limited access to modern dental care. The ancient Ayurvedic practice of using Neem to heal and rejuvenate gum tissue and to prevent cavities and gum disease is verified in modern clinical studies.»[1]

Oversatt:

- «Hele befolkninger fra Indias bygder bruker Neemkvister og -blader til å pusse tennene med, og selv om de har begrenset tilgang til moderne tannpleie, holder de tannkjøttet fritt for sykdom og smitte. Den gamle Ayurvediske praksis ved bruk av neem for å helbrede og forynge tannkjøttvev, forebygge hull i tennene og tannkjøttsykdommer, bekreftes i moderne kliniske studier.»[1]

I boka Den store togbasaren av Paul Theroux er forfatteren på reise med tog gjennom sørlige deler av India. Han vet kanskje ikkje at det er neem han beskriver i dette sitatet: ”Tamilene er mørkhudede og tynne. De har tykt glatt hår og store tenner som er skinnende hvite etter grundig tannpuss med grønne kvister de flerrer barken på. Å se en tamil pusse tennene med en tjue centimeter lang kvist, kan nesten få en til å tro at han forsøker å dra en gren opp av magen. Noe av det forlokkende ved denne banen er at den går gjennom skogene i Madhya Pradesh, der de beste tannbørstekvistene kommer fra. De selges i bunter ombundet som cerutter på stasjonene i provinsen”.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Conrick: Neem, «The Ultimate Herb»
  • Neem: A Tree for Solving Global Problems. Artikkelsamling.