Nedtagelsen fra korset (van der Weyden)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedtagelsen fra korset
Nedtagelsen fra korset
KunstnerRogier van der Weyden
År1435
TeknikkOlje på eik
Dimensjoner220 × 260 cm
PlasseringMuseo del Prado, Madrid

Nedtagelsen fra korset av Rogier van der Weyden (1399–1464) er en altertavle fra ca 1435, på bestilling fra et laug eller en losje i Leuven, til et kapell der.[1][2]

Motivet er plassert i et ikke-realistisk landskap, ved at scenen er lagt inne i et avgrenset interiør med tre markerte vegger som lukker scenen inne. Bildet er i nesten naturlig størrelse (220x260 cm), og kan med sin plassering i en sceneaktig ramme minne om tablåer eller skulpturgrupper.

Bildet viser en gruppe personer, samlet rundt den scenen fra Jesu lidelseshistorie hvor Jesu nærmeste venner tar hans døde kropp ned fra korset for å stelle og gravlegge den. Åtte av de ti personene er kjent ved navn, enten fra Bibelen, eller fra Maria-tradisjonen. Fra venstre mot høyre er det Maria Cleophas (jomfru Marias halvsøster), apostelen Johannes, Maria Salomé (også en halvsøster, og mor til Sebedeussønnene), Maria Jesu mor (halvt liggende), Jesus, Nikodemus, en tjener, Josef fra Arimatea, en tjener og Maria Magdalena. Personene er gjennom blikkretning og bevegelser samlet rundt to deler av motivet: Marias sorgreaksjon, og håndteringen av Jesu legeme.

Komposisjonen er balansert gjennom Johannes og Maria Magdalenas bevegelser, som framstår som symmetriske. Også Jesus og jomfru Maria har en posisjon som virker gjentagende og identisk. Personene bak dem bøyer seg i en viss rytme enten til høyre eller til venstre. Mange har pekt på at Weydens altertavle gjengir og uttrykker menneskenes sorg meget intenst og variert. Maleriet viser påfallende uttrykk for subjektiv sorgfølelse, uttrykt gjennom tårer, ansiktsuttrykk og kroppsholdning, både hos Johannes, og hos alle de fire kvinnene. I kontrast til dette står for så vidt den verdig resignerte holdningen som Nikodemus og Josef er tildelt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cumming, Robert (1998). Malerkunstens klassikere. Oslo: Gyldendal fakta. s. 16-17. ISBN 8252527973. 
  2. ^ Semenzato, Camillo (1988). 440 mesterverk fra malerkunsten. [Stabekk]: Den Norske bokklubben. s. 144. ISBN 8252516076.