Naustrose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Naustrose på sjøstuedør på Hjertøya. Denne rosen er av den «hårete» utgaven.
Tresfjordrosa

Naustrose er en eufemistisk betegnelse for en form for graffiti som finnes i gamle kystmiljøer.[1] Naustroser er stiliserte tegninger eller ristninger som forestiller vulva, det ytre kvinnelige kjønnsorgan. En naustrose består som regel av en oval med en vertikal strek i midten. Naustroser er oftest å finne i typiske mannsmiljøer i kyststrøkene, på og i naust, sjøstuer og rorbuer.

Ristninger med årstall, navn og andre inskripsjoner, eller med tegninger av symboler, mennesker og dyr, er vanlige i stavkirker og andre typer byggverk fra tidligere tider. De er ofte blitt oppfattet[av hvem?] som skjemmende, men blir nå sett på som historiske kilder.

Romsdalsmuseets bygninger kan en finne mange ristninger med de samme motivene eller innskriftene, men også tegninger av båter og annet med tilknytning til kystkulturen. Naustroser finnes også på flere av museumsbygningene, risset inn på bordkledning, reisverk eller tømmer.

Naustrosene kan være fruktbarhetssymbol som uttrykker ønsket om godt fiske, eller uttrykk for pubertale fantasier. At denne typen ristninger har fått navnet «naustrose», vitner om en viss poetisk sans.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Romdalsmuseet (2011). Årbok 2011. Molde. 
  2. ^ Vestad, Øyvind H. (2011): «Naustrose – kystgrafitti frå Romsdal». Årbok 2011, Romsdalsmuseet.