Naturalis Biodiversity Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Naturalis Biodiversity Center
Naturalis-Leiden-2019-1.jpg
ArkitektNeutelings Riedijk Architects, Fons Verheijen
Leder Edwin van HuisRediger på Wikidata
Styreleder Cees VeermanRediger på Wikidata
Etablert1984
Åpnet1984
Årlig besøkstall271 000
Kart
Naturalis Biodiversity Center
52°09′53″N 4°28′24″Ø
AdresseDarwinweg 2
Nettstedhttp://www.naturalis.nl, https://science.naturalis.nl/en/collection/Library/

Museet åpnet i 2019 nytt formidlingssenter

Naturalis Biodiversity Center (nederlandsk: Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis) er et naturhistorisk museum i den gamle universitetsbyen Leiden i Nederland. Museet åpnet i september 2019 inn i en ny påkostet bygning etter å ha vært stengt en periode. Utstillingene og formidlingen har gjennomgått store moderniseringer. [1]

Selv om navnet og organisasjonen er relativt nytt kan museets historie trekkes så langt tilbake som til tidlig 1800-tall. Samlingene er av verdens største innen naturhistorie.

Museet ble i 2021 kåret til Årets museum i Europa.

Virtuelt museum[rediger | rediger kilde]

Under koronaviruspandemien ble museet gjort virituelt tilgjengelig internett. De besøkende kan bevege seg gjennom utstillingene og tilbys informasjon og korte tilgjengelige videoer med nederlandsk og engelsk tekst som gir kontekst til museets "highlights".

Historie[rediger | rediger kilde]

Museets historie strekker seg tilbake til 1820 da Riksmuseum for naturhistorie Rijksmuseum van Natuurlijke Historie ble opprettet av Kong William II av Nederlandene. I 1986 ble det vedtatt å omgjøre museet til en mer publikumsvennlig institusjon. En ny museumsbygning ble oppført og den ble åpnet av dronningen 7.april 1998. Museet var tidligere fusjonert med Riksmuseum for geologi, og i 2010 ble også Zoologisk museum i Amsterdam og Nederlandsk nasjonal herbarium i Leiden fusjonert til det som i dag heter Nederlandsk Centrum voor Biodiversiteit.

Mindre enn et år etter åpningen måtte museet stenge på grunn av Covid 19, men i 2020 kunne det igjen åpne.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]