Nationella bordningsgruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nationella bordningsgruppen er en spesialavdeling i den svenske Kustbevakningen som bistår Nationella insatsstyrkan (NI) i politiet med båtførere og innsatsbåter.[1] Målet med virksomheten er å transportere NI til maritime mål så fort som mulig.

Nationella bordningsgruppen består av båtførere som har beredskap døgnet rundt, året rundt. Gruppens hovedoppgave er å være båtførere for politiet og NI ved terrorisme eller andre særlige hendelser i marint miljø. Båtførerne bistår med den kompetanse som kreves for under vanskelige forhold, på en sikker måte, å føre båter i høy hastighet og dermed gjøre det mulig for NI å utføre sitt oppdrag.

Utover å transportere NI har Nationella bordningsgruppen ansvaret for

  • sammen med andre funksjoner på Kustbevakningens operative avdeling å gi støtte til politiet og NI ved terrorisme eller andre særlige hendelser i marint miljø
  • å gjennomføre bordinger utover normalbildet som nasjonal ressurs i Kustbevakningen
  • å representere Sverige i Atlas Naval Group (Europas samarbeidsorgan for antiterrorstyrker).

Samarbeidet mellom Polismyndigheten og Kustbevakningen ble innledet i 2006 som et prosjekt som i begynnelsen var finansiert av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Prosjektet gikk ut på å kartlegge i hvilken grad Kustbevakningen kunne bistå Polismyndigheten med sin kompetanse ved oppdrag til sjøs der NI tilkalles. Konklusjonen var at noe av det Kustbevakningen kunne bidra med, var å stille med båtførere som til enhver tid var trent på å utføre slike oppdrag.

I 2008 ble det gjennomført en større verifiseringsøvelse hvoretter prosjektet overgikk til et permanent samarbeid mellom myndighetene. Personalet til bordingsgruppen rekrutteres internt i Kustbevakningen med særskilte opptakskrav for tjenesten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kustbevakningen. «Nationella insatsstyrkan - Kustbevakningen». www.kustbevakningen.se (svensk). Arkivert fra originalen 19. oktober 2018. Besøkt 2. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]