Nat Turner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nat Turner
Nat Turner captured.jpg
Født1. okt. 1800Rediger på Wikidata
Southampton CountyRediger på Wikidata
Død11. nov. 1831[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (31 år)
CourtlandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Predikant, Slave rebellion leaderRediger på Wikidata
Ektefelle Cherry TurnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Nat Turner (født 1800 i Southampton County, Virginia, henrettet 11. november 1831 i Jerusalem i Virginia) var en farget nordamerikansk opprører. Han arbeidet som baptistpredikant blant slavene i Virginia og hevdet i 1828 å ha fått en åpenbaring om at slavene skulle bli de herskende, «de siste bli de første». Han planla derfor et slaveopprør og 21. august 1831 angrep han og syv kamerater sin eier, J. Travis, og myrdet ham og hans familie.

Etter et raid i nabolaget med mord på en slaveeier og befrielse av hans slaver steg opprørmennenes antall, og talte tilslutt sytti mann. Etter Turners mening var «revolusjonær vold» viktig for å gi hvite innsikt i slaveriets grusomheter.

Opprøret ble slått ned 22. august og opprørerne fanget siden av soldater og milits som var blitt beordret til stedet. Turner ble fengslet 30. oktober og ble henrettet ved hengning. 60 hvite og omkring to hundre svarte mistet livet i opprøret. Majoriteten av de svarte som ikke var med i opprøret ble myrdet av den hvite borgergarden både under og etter opprøret. 56 av de svarte ofrene ble henrettet etter rettssak.

Filmen The Birth of a Nation fra 2016 er løst basert på den sanne fortellingen om Turner. Romanen Nat Turners bekjennelser (1967) av William Styron er basert på fortellingen om Turner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Nat-Turner, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id turner-nat, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, Find a Grave 6868340, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6h714tp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]