Nastaliqskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chalipa panel av kalligrafen Mir Emad Hassani (1554–1615).

Nastaʿlīq (persisk: نستعلیق nastaʿlīq), på engelsk også kalt Nastaleeq, er en av de større stilartene innenfor det det persiske alfabetet og historisk sett den mest dominerende stilarten innenfor persisk kalligrafi. Den ble utviklet i Iran på 700-tallet og 800-tallet. Under navnene taʿliq og farsi brukes den noen ganger til å skrive det arabiske språket, hovedsakelig titler og overskrifter. Den er likevel mer populær innenfor de persiske, tyrkiske og sørasiatiske kulturhorisontene, og praktiseres i Iran, Pakistan og Afghanistan som en egen kunstform. En forenklet form av nastaʿlīq tjener som det primære skriftspråket for persisk og de indoariske språkene kasjmiri og urdu, og skriften brukes ofte side om side med naskh til å skrive det iranske språket pashto. I Det osmanske rike ble skriften kjent som tâlik og ble brukt til å skrive osmantyrkisk. Den må ikke forveksles med den persiske stilarten taʿliq, som osmanene kalte ta'liq-i qadim («gammel ta'liq»).

Nastaʿlīq er det primære skriftsystemet i den persiske skrifttradisjonen, og har vært like viktig i områder under persisk innflytelse. Språkene i Afghanistan (dari, usbekisk, turkmensk, m.fl.), Pakistan (punjabi, urdu, kasjmiri, saraiki, m.fl.), deler av India (urdu, kasjmiri og rekhta) og det tyrkiske språket uigurisk i den kinesiske provinsen Xinjiang, baserer seg på nastaʿlīq.

Skriften var elsket av osmanske kalligrafer, som videreutviklet stilartene diwani og ruqah. I det store og hele er nastaʿlīq den mest innflytelsesrike kalligrafiske stilarten for det arabiske alfabetet. Det har korte vertikaler uten serifer, og lange horisontale streker. Det blir skrevet ved å benytte en trepenn kalt qalam (قلم «penn» på arabisk og persisk) med en tupp på 5-10 mm og karbon-blekk kalt davat. Tuppen av pennen er vanligvis delt på midten for å absorbere blekket.

To viktige former for panel-kunst i nastaʿlīq er chalipa («kors») og siah-masq. Et chalipa-panel består vanligvis av fire diagonale halvlinjer med poesi som uttrykker et moralsk, etisk eller poetisk konsept. Siah-masq formidler sitt budskap gjennom komposisjon og form, snarere enn innhold, og repeterer noen få bokstaver eller ord over hele panelet.