Nasjonalt program for leverandørutvikling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nasjonalt program for leverandørutvikling, nå Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), ble etablert i 2010 av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) med hensikt å bidra til at offentlige anskaffelser i større grad stimulerer til innovasjon og verdiskaping. Siden har også Innovasjon Norge og Forskningsrådet kommet inn som eiere. LUP hjelper kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter med å gjennomføre innovative anskaffelser.

Ved å utfordre markedet og la leverandører vise hva som er mulig å få til, får det offentlige bedre løsninger, mer effektive tjenester og mer for pengene. Innbyggerne får bedre produkter og tjenester, og samtidig lokal og nasjonal næringsvekst. I en vanlig anskaffelse beskriver man gjerne hvordan ønsket løsning skal være, men da blir resultatet gjerne det samme som før. I en innovativ anskaffelse går man i dialog med markedet før anskaffelsen, formidler behovet og overlater løsningen til leverandørene.

Når det offentlige kjøper inn for over 650 milliarder kroner hvert år, er det av avgjørende betydning for resten av samfunnet hvordan disse pengene blir brukt. LUP jobber for at en en større andel av disse midlene skal brukes til å finne smartere løsninger, fordi innovasjon gjør oss bedre rustet til å håndtere morgendagens utfordringer.

Siden 2010 har LUP bistått i over 500 innovative offentlige anskaffelser. [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ kiman. «Om LUP». Innovative anskaffelser. Besøkt 8. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]