Nasalpolypp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nasalpolypper er abnormale utvekster fra slimhinnen i nesen eller bihulene. De er formet som grålige dråper, og er uømme og bevegelige. De er utvekster av normalt vev, og ikke neoplasmer eller relatert til malignitet.

Tilstanden er uvanlig blant personer under 20 år. Hvis barn får nasalpolypper tyder dette på cystisk fibrose.

Symptomer og funn[rediger | rediger kilde]

Polyppene er uømme og bevegelige. Symptomene man merker vil være trykkfølelse i nesen og eventuelt ansiktet rundt, potensielt nedsatt luktesans og tiltagende nasal tale. Noe sekresjon fra nese kan også forekomme. Små polypper kan være tilstede uten at man merker noe.

Man undersøker for nasalpolypper med fremre rhinoskopi. De fremtrer som glassaktige, dråpeformede utvekster, noe grålig i farge og med en glinsende overflate. Oftes vil de finnes på begge sider i nesen.

Uten behandling vil polyppene fortsette å vokse, og føre til økende irritasjon og økt hyppighet av infeksjoner i nese-/svelg-regionen.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Pasienter skal henvises av sin fastlege til ØNH-avdeling for utredning. Medikamentelt kan man bruke slimhinneavsvelgende dråper og lokal kortikosteroidebehandling. Dette kan redusere størrelsen på og plagene ved polyppene. Ofte må de likevel fjernes kirurgisk. Dette gir god bedring, men tilbakefall er meget vanlig.