Narvik Studentersamfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Narvik studentersamfunn»)
Narvik Studentersamfunn
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer988727695
Stiftet1955
LandNorge
Nettstedsamfunnet.no

Narvik Studentersamfunn (NSS) er en organisasjon ved UiT i Narvik til fremme av studentvelferd, fortrinnsvis gjennom de klubber som drives innen NSS' rammeverk, men også gjennom andre initiativer, deriblant Arangementskomitéen. NSS er uavhengig av Studentparlamentet i Narvik (SPiN). Studentsamskipnaden i Narvik (SSiN), SPiN og HiN har én stemme hver i NSS' styringsorgan, kjent som Dumaen. Resten av stemmene er fordelt på klubbene etter disses medlemstall.

Historie[rediger | rediger kilde]

1955–1994[rediger | rediger kilde]

Narvik studentersamfunn har sitt utspring i 1955, da Narvik Teknikersamfunn ble stiftet.[1]

I Vinterfestuka 1973 ble studentenes Radio Stroganoff svært populær da denne inntok eteren. Året etter hadde piratradioen sine første sendinger med stereolyd. Etter ti år med prøvesendinger fikk Narvik Teknikerradio i 1982 konsesjon til å sende med 15 watt på 101MHz.[2] I 1989 begynte radioen med helårsdrift.

Den 14. mai 1992 ble friluftsgruppen Jägermeister stiftet.

1994–2001[rediger | rediger kilde]

Som en følge av sammenslåingen av de tre ulike institusjoner for høyere utdanning i byen, ble Høgskolen i Narvik etablert i 1994. Som en følge av dette besluttet årsmøtet å omdøpe Narvik Teknikersamfunn omdøpt til Narvik Studentersamfunn. Radioamatørklubben LA7MB ble opprettet samme år. Året etter ble Narvik Studentbibellag opptatt som en egen klubb.

På høsten i 2000 berget NSS og dataklubben SysRq datatreffet NaIT, som var heller dårlig planlagt fra de opprinnelige arrangørens side. Sent i 2000 ble det kjent at Teknikerkroa, som holdt til i kjelleren på HiN, måtte stenges grunnet problemer med rømningsveiene. Datatreffet Lano ble samme året arrangert i det bomberommet hvor vektløftningsklubben Stærk(ar) i 2012 hadde sine lokaler.

Den såkalte Henningsværkomiteen konkluderte i 2001 med at Foreningen Narvik Studentersamfunn burde omgjøres til en stiftelse, grunnet nye lover og regler. Dette ble vedtatt ved årsmøtet i 2001. Teknikerkroa ble samme år nedlagt da den ikke lenger fikk dispensasjon fra brannforskriftene.

2002–2005[rediger | rediger kilde]

Vinterfestuka 2002 førte stiftelsen inn i store økonomiske vanskeligheter. SysRq arrangerte i 2002 NaIT i samarbeid med frivillige studenter og andre fra det omkringliggende området.[1]

I 2003 kjøpte og renoverte Studentsamskipnaden i Narvik (SSiN) et nye lokaler i sentrum til studentene.[3] Dette studenthuset ble kjent som OT-gården, og var ment som det første ledd i en plan om for å bygge et større studentbygg i sentrum, som skulle inneholde boliger, butikker, klubber, et utested samt andre leietakere. En ny to-etasjes kro ble åpnet i OT-gården. Denne ble etter hvert holdt åpen uken gjennom. Året etter viste det seg at stiftelsesformen var svært kostnadskrevende. Studentersamfunnets midler gikk i all hovedsak til å dekke utgifter til regnskap, revisortjenester og lignende. Det ble undersøkt hvorledes SNN bedre kunne organiseres. Den nye kroen var dessuten svært dyr i drift, da det viste seg å være betydelig mer komplisert å drive en kommersiell kro i sentrum, enn en kro i kjelleren ved Høgskolen i Narvik.

2005–dags dato[rediger | rediger kilde]

Foreningen Narvik Studentersamfunn ble i 2005 grunnlagt i det som ble omtalt som ‘splittelsen’. Stiftelsen var i økonomisk henseende for tung å drive, så et nytt studentersamfunn ble opprettet og all aktivitet flyttet over i dette, med mindre det av juridiske grunner måtte forbli i den gamle stiftelsen. Stiftelsen påtok seg ansvaret for selve driften av Tekniker’n, Studentavisa Origo, Narvik Studentradio samt enkelte større arrangement à la datatreffet NaIT. Stiftelsen frøs alle klubbenes økonomiske midler. Alle klubbene som hadde penger plassert i den gamle stiftelsen, endte nå opp tomhendte. Stiftelsen fikk nå anledning til å få økonomien i stand, samt å drive de mer omfattende av virksomhetene.

Det nye studentersamfunnet tok form i 2006, og bevilgninger ble for første gang på lenge utbetalt til klubbene. Utgifter til drift og regnskap var så godt som ikke-eksisterende i den nye foreningen. Det ble opprettet digitale medlemsregistre, og oppslutningen om studentersamfunnet tiltok igjen. En rekke nye klubber ble opprettet, og tradisjoner som utdelelsen av Lille og Store bjørn ble gjenopptatt på juleballet. NaIT 2008 ble den siste utgaven av dette datatreffet, da leggingen av kunstgress i Narvik-hallen i 2009 umuliggjorde videre gjennomføring.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kim Roar Foldøy Hauge (11. mars 2012). «Narvik Studentersamfunns historie». Narvik Studentersamfunn. Arkivert fra originalen 17. september 2014. Besøkt 16. oktober 2014. 
  2. ^ Kent Are Varmedal, Kim Roar Foldøy Hauge (11. mars 2012). «Radio Stroganoffs historie». Radio Stroganoff, Narvik Studentersamfunn. Arkivert fra originalen 19. februar 2014. Besøkt 16. oktober 2014. 
  3. ^ Cato Kaasa Larsen (10. desember 2004). «Ingen studenthus-støtte». Mediehuset Fremover. Besøkt 16. oktober 2014. 
  4. ^ Ann-Kristin Hanssen (9. april 2009). «Slutt for Nait». Mediehuset Fremover. Besøkt 16. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]