Hopp til innhold

Vinterfestuka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vinterfestuka, ofte forkortet VU, er en årlig kulturfestival[1] med jernbanehistorisk plattform i Narvik. Den er basert på historier, myter og fakta fra anleggstiden til jernbaneanlegget mellom Narvik og Kiruna rundt 1900.

Viktige symboler for Vinterfestuka er rallaren, Svarta Bjørn][2] og Ofotbanen.

Vinterfestuka arrangeres hvert år i mars[2], første gang i 1956[2][3] som en «fransk festival». I 1957 hadde arrangementet navnet Festival Narvik[3]. Vinterfestukas rundt 200 arrangementer trekker totalt omtrent 30 000 besøkende.[1]

Vinterfestukas posisjon i befolkningen står i en særstilling da en stor del av byens befolkning har egne antrekk som bæres under festivalen. For menn er det sort bukse og rutete flanell-skjorte med sort eller mørk vest samt rallarhatt som gjelder til hverdags, til fest er det det samme antrekket, men med hvit skjorte. For damene er det langt skjørt med bluse(ofte hvit/lys grå eller rødlig/lilla) og sort sjal som er hverdagsantrekk mens aftenkjole brukes til fest. Denne tradisjonen har hatt en markant vekst i popularitet også blant ungdom de siste årene.

Vinterfestuka var i starten drevet av Narvik Reiselivslag, men størrelsen av arrangementene gjorde en annen organisering nødvendig. Vinterfestuka ble derfor egen stiftelse i 1997, med navnet Stiftelsen Vinterfestuka. Bakgrunnen var å få en mer frittstående organisasjon som kunne gjennomføre arrangementene «Vinterfestuka i Narvik», «Folkefest i Rombaksbotn» og bidra til å utvikle nye arrangement. I dag står stiftelsen for gjennomføringen av kulturarrangementene «Vinterfestuka i Narvik», «Folkefest i Rombaksbotn» og en rekke andre arrangementer gjennom året.[1]

Den Stolte og Ærverdige Rallarklubben av Malmbyen Narvik er også en viktig bidragsyter, med sine arrangementer i Vinterfestuka og ellers i året. Det er Rallarklubben som står for det tradisjonelle kostymetoget for barn som går første lørdag i VU.

11. mars 2020, måtte Narvik avlyse VU på grunn av koronavirus.(65 år siden forrige avlyselse).[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]