Napoleon Dynamite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Napoleon Dynamite.
Generell informasjon
Utgivelsesår11. juni 2004
Prod.landUSA
Lengde92 min. min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJared Hess
ProdusentJeremy Coon
Sean Covel
Chris Wyatt
ManusforfatterJared Hess
Jerusha Hess
MusikkJohn Swihart
Foran kamera
MedvirkendeJon Heder
Efren Ramirez
Tina Majorino
Aaron Ruell
Jon Gries
Emily Tyndall
Annen informasjon
BudsjettUSD 400.000
TotalomsetningUSD 158.600.956
Prod.selskapFox Searchlight Pictures (USA, Italy, Japan, Korea, Spain, Brazil)
Paramount Pictures (all other areas, through United International Pictures)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Napoleon Dynamite er en amerikansk filmkomedie fra 2004 av Jared Hess med Jon Heder, Efren Ramirez, Jon Gries med flere.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Napoleon Dynamite er en ny type helt, med rødt, krusete hår, månestøvler og uslåelige evner. Napoleon Dynamite er en sosialt introvert 16 år gammel gutt fra Preston, Idaho, som bor sammen med sin bestemor, Carlinda Dynamite, og hans eldre bror, Kipling Ronald "Kip" Dynamite. Napoleon bruker dagene på å dagdrømme seg gjennom skole-timene, tegne forskjellige fantasimonstre, gå i tottene på broren Kip og unngå sin sleipe onkel Rico. Napoleons bestemor skader ett halebein i en ulykke på en firhjuling, og ber sin onkel Rico om å passe på guttene hennes når hun er skadet. Rico, en middelaldrende tidligere idrettsutøver som bor i en bobil, behandler Napoleon som et lite barn.

Broren Kipling er 32 år gammel, arbeidsledig og skryter av å ha brukt mangfoldige timer på forskjellige prateromInternett sammen med kjærestene hans, og planlegger å bli en profesjonell utøver i Mixed martial arts. Napoleon liker også å finne opp fantasifulle historier om seg selv og sine utrolige "ferdigheter" som står i skarp kontrast til hans vanlige reserverte personlighet. Etter hvert skaffer Napoleon seg to nye venner. Sjenerte Deb, en sjenert jente som forsøker å skaffe penger til å begynne ved college. Og bartegutten Pedro, opprinnelig fra Juarez, Mexico – og trioen starter en kampanje for at Pedro skal bli valgt som elevrådsformann og få elevrådets villeste drømmer til å gå i oppfyllelse. Men hvis Pedro skal slå populære og overlegne Summer Wheatley, må Napoleon ta i bruk sitt hemmelige våpen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Napoleon Dynamite – sitater