Naoise mac Usnech

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Naoise mac Usnech, Naisi, Noíse eller Noisiu er i irsk mytologi en nevø av kong Conchobar mac Nessa av Ulster og en sønn av Usnech (eller Uisliu), beskrevet i en fortelling av Ulster-syklusen: «Den tragiske historien om Uisnechs sønner».

Da Deirdre ble født forutså druiden Cathbad at hun ville bli så utsøkt vakker at konger og herrer ville gå til krig på grunn av henne. Conchobar besluttet da at hun skulle vokse opp avskjermet slik at ingen fikk se henne, og da hun ble gammel nok ville han gifte henne bort. Imidlertid møtte hun og ble forelsket i Naoise, en ung, kjekk kriger, jeger og sanger, og hun rømte sammen med ham, fulgt av hans to brødre.

De flyktet til Skottland, men hvor hen de kom ville de lokale småkongene forsøke å få Naoise og brødrene hans drept slik at de kunne få Deirdre for seg selv. Til sist nådde de fram til de ytterste skjær i Skottland, men Conchobar sporet dem opp og sendte Fergus mac Róich til dem med beskjed om at de trygt kunne komme hjem. På reisen tilbake til Emain Macha hadde imidlertid Conchobar lagt seg i bakhold. Naoise og brødrene hans ble drept, og med makt giftet Conchobar seg med den vakre Deirdre. Fergus ble så rasende over dette forræderiet at han dro i landflyktighet til Connacht. Deirdre forsøkte å begå selvmord ved lene seg ut av sin vogn og slå hodet mot et berg. I senere versjoner av den samme fortellingen døde hun av sorg.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Cuchullin Saga. David Nutt in the Strand. 1898.