Nanjing saltet and

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nanjing saltet and

Nanjing saltet and (kinesisk: 盐水鸭) er en rett av and og er typisk for Nanjing i Kina.[1][2] Det er mulig at rettens historie strekker seg så langt tilbake som til 1300-tallet, men den tiltok i popularitet under Qing-dynastiet.[3] Det møre hvite andekjøttet har noe fett, men er ikke fettete, og retten er velluktende og ofte litt sprø av konsistens. Den beste tiden å nye retten er om høsten, noe som henger sammen med blomstringstiden for den søte osmanthusblomsten[4] (osmanthus er en populær tilsats til denne anderetten i denne sesongen).

Legenden[rediger | rediger kilde]

Likesom en rekke andre retter fra det kinesiske kjøkken er det knyttet en legende til rettens tilblivelse. Den gang da Zhu Yuanzhang var keiser, kom det til en form for uenighet, og keiseren utstedte da et edikt om at alle hovedstadens (altså Nanjings) haner skulle avlives. Dette løste et støyproblem, men førte start til mangel på kyllinger. Dermed måtte folk gå over til å spise and. De eksperimenterte med anderettene, og en av de mest populære ble saltet and på Nanjing-vis.

Andre legender vil ha det til at Nanjing var berømt for sine anderetter allerede under Sørdynastienes tid (420~589).[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]