Naar kjærlighed dør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Naar kjærlighed dør
orig. När kärleken dödar
Generell informasjon
TypeStumfilm / Kortfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1913
Prod.landSvensk
Lengde41 min.
Bak kamera
RegissørMauritz Stiller
ManusforfatterMauritz Stiller
Sigrid Calamnius
SjeffotografJulius Jaenzon
Annen informasjon
Prod.selskapPhoenix
Svenska Biografteatern
Premiere31. mars 1913 (Sverige)
Eksterne lenker

Naar kjærlighed dør (svensk: När kärleken dödar) er et svensk stumfilmdrama fra 1913 i regi av Mauritz Stiller. Manuset ble skrevet av Stiller og Sigrid Calamnius, etter en idé av førstnevnte. Bergliot Husberg spiller den kvinnelige hovedrollen som modellen Irma.

Handling[rediger | rediger kilde]

Forvalteren hos grev Bjelke har en ung, vakker og kunstbegavet datter med navn Irma. Hun får i oppdrag av greven til å male hans portrett. En dag frir han til Irma, men hun avviser ham. Det forårsaker en heftig scene mellom henne og faren, hvoretter hun forlater sitt hjem og drar sin vei. Ett år senere står Irma modell for den unge og lovende maleren, Oscar Falck, som hun elsker og bor sammen med. Falck er fattig og lykkes ikke i å selge noen skisser. Han legger merke til hvordan en fremmede og velkledd herre mister sin pengepung uten å merke det. Fristelsen blir for stor for Falck. Han tar den og skynder seg derifra. Mannen oppdager at han har mistet pengepungen og ser hvem tyven er. Når Falck kommer hjemme viser han Irma den. Hun kjenner pengepungen igjen på initialene. Den tilhører grev Bjelke.

Falck har malt et portrett av Irma, som blir stilt ut i den store kunstsalongen. Greven får se det der og ber om kunstnerens navn og adresse for å kjøpe det. Greven gjenkjenner umiddelbart Falck som tyven. Irma ber ham inntrengende om ikke å gå til politiet med saken. Greven går med på dette under det vilkår at hun forlater Falck og gifter seg med ham. Irma skriver et avskjedsbrev, følger greven og blir hans ektefelle. Det blir intet lykkelig ekteskap.

Noen år senere har Falck blitt en berømt maler og blir presentert for greven på en klubb. Oscar rekker tvilende fram hånden, men greven snur ham bare ryggen med forakt. Følgen blir med nødvendighet en duell. Irma gjør det hun kan for å forhindre duellen, men lykkes verken med å få ektemannen eller Oscar til å avstå. I duellen blir greven livsfarlig såret. Irma og Falck flykter for å unngå følgene. På toget ser hun greven foran seg, mørk og truende, i et syn. Irma går av toget. Hun står og ser på det der det forsvinner bort med den eneste mannen som hun virkelig har elsket.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Filmen i dag[rediger | rediger kilde]

Av filmen er et kortere avsnitt gjenfunnet, etter at man lenge anså filmen i sin helhet for å være tapt. Dette avsnittet, ervervet av Svenska Filminstitutet våren 1981, er 37 meter langt, noe som tilsvarer en datidig visningstid på om lag 2 minutter.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]