NUNAOIL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NUNAOIL
Org.formstatlig selskap
Bransje Oljeselskap
Etablert1985
HovedkontorNuuk
Produkt(er) Olje, gass,
Styreleder Hans Kristian Olsen
Adm. dir. Hans Kristian Olsen
Antall ansatte5 (2006)
Omsetning12.771.000 DKR (2006)
Resultat137.000 DKR (2006)
Nettsidehttp://www.nunaoil.gl/

NUNAOIL A/S er det statlige oljeselskapet på Grønland.

Selskapet ble dannet i 1985, med eierskapet likt fordelt mellom Grønlands hjemmestyre og DONG Energy. De har en andel av alle utvinningslisenser som deles ut, og ble etablert for å fremme investeringene i olje- og gassindustrien gjennom samarbeid med de enkelte kommunene og internasjonale oljeselskaper. De opererer som «carried partner», som betyr at de ikke investerer før et olje- eller gassfelt er besluttet utvunnet; da betaler de sin forholdsmessige andel av utbyggings- og produksjonskostnadene.

På 1990-tallet drev selskapet primært med innsamling av sesmiske data, som operatør for en gruppe internasjonale oljeselskaper i Nordøst- og Vestgrønland. Senere dreide fokuset til sydvestkysten av Grønland, der de kartla store områder med potensielle funn. Siden 2000 har det vært tilstekkelig interesse fra den seismiske bransjen til at at NUNAOIL har kunnet slutte å samle inn seismiske data.

De har også vært involvert i lisensutdelingene på vestkysten, ved Baffinbukta, der de sitter med minimum 8,5% eierskap i alle blokkene som er lisensiert ut.

I 2006 solgte DONG sine andeler i NUNAOIL til den danske staten. Dette fordi den danske regjeringen vedtok å delprivatisere DONG, og siden vedtektene til NUNAOIL sier at alle aksjene direkte eller indirekte skal eies av den danske stat måtte aksjene overføres til staten for privatiseringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]