NORLOGBAT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

NORLOGBAT var et norsk styrkebidrag til UNPROFOR, FN-styrken i det tidligere Jugoslavia. Avdelingen var en logistikkbataljon med hovedkvarter på den tidligere jugoslaviske flybasen på utsiden av Tuzla i det nordøstlige Bosnia, Tuzla Airbase.

Bataljonen besto høsten 1995 av: Stabskompani, Trenkompani, Ingeniørtropp, Sanitetskompani, Vakt og eskortekompani, og Bataljonstab. Totalt en styrke på ca. 1000 menn og kvinner.

Bataljonens oppgaver var å gi logistikk støtte til FN avdelinger som var forlagt i nordøstre Bosnia, drive veireparasjoner, holde veiene fri for snø om vinteren og drive begrenset mine- og eksplosivrydding, avhengig av egen avdelings operasjoner og behov.

Norsk Sisu på vei opp «Sniper Alley» i Sarajevo i desember 1995

Etter undertegningen av fredsavtalen i Dayton (Daytonavtalen) den 21. november 1995, konverterte bataljonen fra FN til IFOR den 20. desember 1995. En del av omorganiseringen var at det ble opprettet et teknisk kompani som ny enhet under bataljonen. Bataljonen flyttet i januar 1996 fra Tuzla Airbase som ble overtatt av amerikanske styrker, til bosnisk-serbisk område, ved byen Modrica; nordøst i Bosnia, der den var forlagt inntil den ble nedlagt i desember 1996. Bataljonen inngikk i Den nordisk-polske brigaden som igjen inngikk i den amerikanske 1. panserdivisjon, kalt «Old Ironside».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]