Hopp til innhold

NOHAB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NOHAB Di 3 i tospann hos Ofotbanen AS.

NOHAB (forkortelse for Nydqvist & Holm AB) var en svensk industribedrift lokalisert i Trollhättan i Sverige. Selskapet ble grunnlagt av Antenor Nydqvist, Johan Magnus Lidström og Carl Olof Holm i 1847 som Trollhättans Mekaniska Verkstad hvor hovedproduktet var turbiner for vannkraftverk. I 1865 produserte selskapet sitt første damplokomotiv og allerede i 1912 rullet lokomotiv nummer 1 000 ut av fabrikken. Blant annet leverte NOHAB lokomotivtypen Di 3 til NSB1950-tallet.

I 1916 gikk TMV på børsen og skiftet navn til NOHAB. Mellom 1921 og 1924 produserte NOHAB 500 lokomotiver for jernbanen i Russland og senere 20 diesellokomotiver for den ungarske statsbanen Magyar Államvasutak, men som på grunn av Jernteppet etter hvert stoppet videre levering. Disse lokomotivene fikk typenavnet M61, og er i dag ikke lenger i bruk. Interessegrupper i Ungarn har tatt vare på noen eksemplarer.

I 1930 startet NOHAB med å fabrikkere flymotoren Bristol Jupiter under lisens fra Bristol Aeroplane Company (BAC), men denne produksjonen og resten av flymotordivisjonen ble i 1932 skilt ut fra NOHAB og dannet sammen med AB Svenska järnvägsverkstäderna fra Linköping flyprodusenten SAAB. Etter denne prosessen konsentrerte NOHAB seg med å produsere turbiner for kraftverk og middels store skipsmotorer samt lokomotiver. Selskapet er også kjent for å ha produsert karosseriet til stridsvognen Stridsvagn 103 før det på grunn av økonomiske problemer gikk konkurs i 1979.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]