Nøkleblomfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nøkleblomstfamilien»)
Nøkleblomfamilien
Marianøkleblom (Primula veris)
Nomenklatur
Primulaceae
Batsch ex Borkh., 1797
Populærnavn
nøkleblomfamilien
Hører til
Ericales,
Asteridae

Nøkleblomfamilien eller nøklebåndfamilien (Primulaceae) er en plantefamilie i ordenen Ericales.

Moderne kladistikk har gitt store systematiske endringer i denne familien de siste åra. En analyse i 2000 [1] førte til at ganske få slekter ble igjen i nøkleblomfamilien. I Norge betød det at kun nøkleblomslekten (Primula) og smånøkkelslekten (Androsace) ble beholdt. Disse slektene har urter som er nokså like formessig, med blomster med kronblad som er sammenvokste til et rør innerst (samkronet) og en bladrosett nederst ved bakken. Noen av slektene har heterostyle blomster.

De andre slektene ble flyttet til familien Myrsinaceae, der det er flere tropiske og subtropiske slekter. Det er ikke tatt endelig stilling til norsk navn her, men det blir sannsynligvis fredløsfamilien. Norske slekter som ble flyttet over er fredløsslekten, skogstjerneslekten, strandkrypslekten og nonsblomslekten En annen slekt som ble flyttet er alpefiolslekten (Cyclamen), som er kjent som potteplanter i Norge.

I tillegg er det en art som er funnet bare en gang, strandsamel (Samolus valerandi), den ble ført til en tredje familie Theophrastaceae.

Men i APG III-systemet ble nøkleblomfamilien i vid forstand gjenopprett, slik at de utskilte familiene nå blir ført tilbake som fire klader i denne familien. Dette blir en mye større familie med flere tusen arter. Den får et vidt spenn formessig, fra trær til ettårige urter, og utbredelse over store deler av jorden. I dette systemet blir det da fire underfamilier: Maesoideae, Myrsinoideae (svarer til fredløsfamilien), Primuloideae (nøkleblomfamilien i snever forstand) og Theophrastoideae[2]

Noen slekter i underfamilie Primuloideae[rediger | rediger kilde]

Urter som stort sett fins på den nordlige halvkula.

Eksempler på slekter i underfamilie Myrsinoideae[rediger | rediger kilde]

Fins på de fleste kontinenter og i de fleste klimasoner

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Källersjö, M., G. Bergqvist & A. A. Anderberg. 2000. Generic realignment in primuloid families of the Ericales s. l.: a phylogenetic analysis based on DNA sequences from three chloroplast genes and morphology. Amer. J. Bot. 87: 1325–1341
  2. ^ Wikispecies
  3. ^ Wikispecies
  4. ^ «Artsportalen». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 13. januar 2015. 
  5. ^ Wikispecies
  6. ^ «Artsportalen». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 13. januar 2015. 
  7. ^ Wikispecies
  8. ^ «Artsportalen». Arkivert fra originalen 14. januar 2015. Besøkt 13. januar 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]