Nødhammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Håndholdt nødhammer med skjermet kniv for å kutte setebelte.
En nødhammer hengende på innsiden av et et tog. Den røde sirkelen på vinduet markerer foretrukket siktepunkt for å knuse viduet.

En nødhammer er et håndverktøy laget for å knuse gjennom vinduer laget av herdet glass[1] for å hjelpe med evakuering i en nødsituasjon. Nødhammere er vanlige å finne i kjøretøy, samt i noen bygninger. De er ofte bygd opp med en metallspiss på tuppen av hammerhodet. Mange nødhammere har i tillegg en skarp skjermet kniv for å kunne kutte opp setebelter.[2][3] Det er mange eksempler på nødhammere innebygd i andre verktøy, som for eksempel lommelykter eller multiverktøy.[4]

Nødhammere kan være nyttige for evakuering dersom det er vanskelig å komme seg ut gjennom dører og vinduer på vanlige måter, som for eksempel etter en kollisjon, ved brann, eller dersom kjøretøyet faller i vann og synker.

Det har vært tilfeller hvor nødhammere har blitt brukt til å bryte seg inn i biler fra utsiden.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vehicle Escape Tools». Besøkt 20. september 2020. 
  2. ^ «At least 5 children have died so far this year from heatstroke inside vehicles». Arkivert fra originalen 26. april 2017. Besøkt 24. mai 2017. 
  3. ^ «13 must-have car gadgets that cost less than $100». Business Insider (engelsk). Besøkt 24. mai 2017. 
  4. ^ «E.LUMEN solar LED flashlight is a great addition to your glovebox & emergency kit (Review)». TreeHugger. Besøkt 24. mai 2017. 
  5. ^ «Windshields and Auto Glass – What Are They?». Besøkt 3. januar 2017.