Nøddebo Præstegård (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nøddebo Præstegård (skuespill)
Hovedpersonene i stykket er tre studenter på julebesøk i prestegården. Bilde fra Folketeatrets oppføring i november 2015 av Nøddebo Præstegård
Robert Dinesen (1874-1972) spilte en av hovedrollene i en sceneoppføring i 1908. Fotografiet tilhører Svenska Teaterns arkiv

Nøddebo Præstegård er et dansk skuespill i komediesjangeren skrevet av skuespiller Elith Reumert basert på en fri tolkning av romanen Ved Nytaarstid i Nøddebo Præstegaard skrevet av professor, dr.theol., Henrik Scharling og utgitt anonymt i 1862 med undertittelen «Fortelling af Nicolai, 18. Aar gammel». Romanen handler om tre studenter fra København, som i juleferien er hos prestefamilien i Nøddebo Præstegaard og de romantiske forviklingene som oppstår under oppholdet.

Oppføringer på Folketeatret[rediger | rediger kilde]

Stykket, som inneholder en rekke populære sanger, ble første gang satt opp på Folketeatret i København i 1888 med Reumert i hovedrollen som Nicolai. Oppsetningen ble en fast del av Folketeatrets repertoar rundt juletider og ble fremført over 2000 ganger på Folketeatret i stort sett uendret versjon frem til 1970, da originalstykket ble fremført for siste gang. Den da nytilsatte direktøren ved Folketeatret Preben Harris uttalte i 1971 at tiden var inne for en oppdatering av stykket, og det ble da gjort en endring i det originale stykket, dels oppdatering av språket, forenkling av rollebesetningen og vendt stykket i retningen. av vaudeville. Det justerte stykket ble utgitt i bokform i 1980 av Nøddebo Præstegaard hos Thaning & Appel (ISBN 87-413-6216-0).

Popularitet[rediger | rediger kilde]

Nøddebo Præstegaard har blitt spilt en rekke ganger på andre teatre enn Folketeatret rundt om i Danmark, og er med mer enn 5000 forestillinger sammen med Elverhøj det mest spilte danske stykket. Mange danske skuespillere har deltatt i oppsetningene, deriblant Else Marie Hansen, som i 1909 som femåring debuterte som nissebarn i forestillingen, og som spilte rollen som Sidse Lugekone da den nye versjonen ble oppført på Folketeatret i 1979.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]