Når boblene brister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
'
orig. Når boblene brister
Generell informasjon
Utgivelsesår2012
Prod.landNorge
Språknorsk
Bak kamera
RegiHans Petter Moland
ProdusentOdd Arvid Strømstad
ManusforfatterPetter Skavlan
MusikkDon Ho, Ginge
SjeffotografPhilip Øgaard
KlippTorkel Gjørv
Eksterne lenker

Når boblene brister er en norsk dokumentarfilm fra 2012 regissert av Hans Petter Moland.[1] Manus var skrevet av Petter Skavlan.[2] Dette var Molands debut som dokumentarfilmskaper.[1]

I filmen undersøker Moland hvordan den globale finanskrisen kunne oppstå. Han tar utgangspunkt i Vik kommune i Sogn og Fjordane, som var en av de norske kommunene som ble hardest rammet av den såkalte Terra-skandalen. Sammen med Viks tidligere ordfører og kommunerevisor legger han ut på en ekspedisjon for å forstå mer av det som skjedde da kommunen tapte millionbeløp. Reisen fører dem helt til Detroit i USA, som også er en kommune med store økonomiske problemer.[1] Filmen inneholder også intervjuer med flere ledende økonomer, blant andre nobelprisvinneren Joseph E. Stiglitz og økonomiprofessoren Carlota Perez.[1][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «I finanskrisens spor». www.dagsavisen.no (norsk). 17. mars 2012. Besøkt 17. april 2019. «Her følger han eksordfører og kommunerevisor i Vik på en reise ut i finansverdenen, for å skjønne hvordan den globale finanskrisen kunne skje. Vik kommune i Sogn og Fjordane var blant de som tapte store penger på Terra-skandalen og praksisen med salg av strukturerte spareprodukter.» 
  2. ^ «NRK TV – Når boblene brister» (norsk). Besøkt 17. april 2019. «Norsk dokumentar. I en globalisert økonomi er det stadig vanskeligere for nasjoner, selskaper og individer å beskytte seg mot voldsomme finansielle svingninger. I denne dokumentaren blir vi med på en reise fra Vik i Sogn, til USA, London og Aten for å se nærmere på årsakene til "finansielle bobler" i markedet - og ikke minst deres kollaps. Hvordan kunne en norsk kommune tape pengene sine i det såkalte globale finansielle casinoet? Av Hans Petter Moland.» 
  3. ^ https://montages.no, Montages |. «Analysen: Når boblene brister (2012) | Montages». Montages.no (norsk). Besøkt 17. april 2019.