Nådeskuddet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nådeskuddet
orig. Der Fangschuß / Le Coup de Grace
Generell informasjon
Utgivelsesår1976
Prod.landTyskland
Lengde97 min.
Språktysk
Bak kamera
RegiVolker Schlöndorff
ManusforfatterJutta Brückner, Margarethe von Trotta, Geneviève Dormann
Basert påLe Coup de Grâce av Marguerite Yourcenar
Eksterne lenker

Nådeskuddet (originaltittel: Der Fangschuß / Le Coup de Grace) er en tysk historisk krigsfilm fra 1976 regissert av Volker Schlöndorff. Filmen har romanen Coup de Grâce av den franske forfatteren Marguerite Yourcenar som litterært forelegg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

I 1919 i Latvia en avdeling av tyske Frikorps-soldater stasjonert i et lott, kalt Kratovice ikke langt fra Riga. De forsøker å bekjempe en bolsjevik-gerilja i den latviske uavhengighetskrigen. Soldatene, ledet av Erich von Lhomond, blir ønsket velkommen med åpne armer ved herskapshuset, inkludert grevinne Sophie von Reval, hennes halvt-senile jødiske tante Praskovia og ett par tjenere. Slottet viser seg å være hjemmet til en av soldatene, Konrad von Reval, Sophies bror. Erich var en barndomsvenn av Konrad og Sophie, og hun er nå forelsket i ham.

Sophie har selv kontakter innenfor de nærliggende bolsjevikiske styrkene, spesielt en jødisk skredder Grigori Loew. I mellomtiden forsøker Sophie og hennes tante å sørge for middager og underholdning for offiserene så godt de kan. Men forsyningene synker raskt. Det blir snart klart for Erich og de andre at den urolige anti-bolsjevikiske koalisjonen er på vei til å falle sammen. Etter å ha fått beskjed om at det ikke kommer noen forsterkninger, og at alle tyske soldater forventes å trekke seg tilbake, leder Erich en offensiv som resulterer i tapet av deres eneste lege. Konrad blir drept i tilbaketrekningen. Grigori blir også drept, og Sophie blir tatt til fange.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]