Bugandakongenes graver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bugandakongenes graver
   UNESCOs verdensarv   
LandUgandas flagg Uganda
StedKampala
Innskrevet2001
Kriterium I, III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1022
Bugandakongenes graver ligger i Uganda
Bugandakongenes graver
Bugandakongenes graver (Uganda)

Bugandakongenes graver (også kalt Kasubi Tombs) er et verdensarvområde i Kampala i Uganda. Buganda er et av landets tradisjonelle kongedømmer bestående av 52 klaner av Baganda-folket.

Bugandarikets flagg

Gravminnet ble bygget som bolig for kong Mutesa I i 1882, på tomten etter et palass fra 1820. Det ble omgjort til et gravsted ved kongens død i 1884. Det ligger i et 30 hektar stort landbruksområde som dyrkes med tradisjonelle metoder. I sentrum av området ligger gravminnet på et høydedrag. Kasubi Hill ligger 5 km fra sentrum av Kampala by.

Hovedbygningen Muzibu Azaala Mpanga, som nå rommer gravene til fire Kabaka (konger), er bygget i en arkitektonisk tradisjon som strekker seg tilbake til 1200-tallet; bygget med leire, tre og med stråtekket tak. Hovedbygningen er det største, eldste og beste eksempelet på Bagandafolkets tradisjonelle byggekunst. Huset har en ytre diameter på 31 m, og en indre høyde på 7,5 m. Stråtaket går ned til bakken på alle sider. Hovedbygningen er omgitt av et dobbelt gjerde og 10 andre bygninger.

Gravminnet er en sentral og viktig helligdom for Bagandafolket, med sin historiske betydning og rolle i folkets åndetro/forfedrekult. Flere seremonier finner sted her, blant annet nymåneseremonien og konsultasjoner med åndene. Mange av seremoniene foregår imidlertid inne i huset, usynlig for besøkende.

I begrunnelsen for gravminnets verdensarv-status pekes det også på Mutesa Is sentrale rolle i kongerikets historie.

Mutesas forgjenger Suna II er begravet i et tilsvarende hus kalt Wamala et annet sted i regionen.

16. mars 2010 ble Bugandakongenes graver ødelagt av brann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]