Musikkfest Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Musikkfest Trondheim (Musikkens Dag) er en årlig musikkfestival i Trondheim.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Musikkfest Trondheim 2012: Lamoparken

Musikkens Dag /Musikkfest i Trondheim har røtter tilbake til den nasjonale oppstarten, som igjen ble inspirert av den franske Fête de la Musique som ble startet i 1982. Fête de la Musique avholdes hvert år 21. juni. Idéen om verdens mest omfattende internasjonale musikkfestival ble klekket ut av daværende kulturminister i Frankrike, Jack Lang. Fête de la Musique, National Music Day, eller Musikkfest finnes nå i mer enn 100 land på verdensbasis. Mange av deltagerlandene har omfattende prosjekter for artistutveksling. Dette arbeidet foregår på øverste politiske nivå, men festivalen har solid forankring i «grasrota».

Det legges vekt på at mest mulig skal foregå utendørs for å synliggjøre mangfoldet. Det skal også være gratis for publikum. De aller fleste artistene internasjonalt og samtlige i Norge opptrer vederlagsfritt. For å bli formelt godkjent som internasjonal arrangør av Fête de la Musique forutsettes det at festivalen legges til 21. juni. Dette har imidlertid vist seg vanskelig i Norge grunnet et annet feriemønster, samt at det har vært nødvendig å legge arrangementet til en helg. I Norge er man dermed ikke offisielt tilknyttet denne bevegelsen. Arrangementet gjennomføres nå i Oslo, Trondheim og Stavanger, første lørdag i juni hvert år.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det er i dag[når?] vanskelig å finne ut hvordan disse første årene av arrangementet gikk for seg, da det mangler god nok dokumentasjon. Det vi vet er at Musikkens Dag (MD) ble satt i gang i Oslo i 1992 og at det i Trondheim ble arrangert i 1993, på utfordring fra Oslo. Det var Trondheim Kulturnettverk (den gang med navnet Sang- og Musikkrådet i Trondheim) som tok opp hansken og har siden vært drivkraften bak Musikkens Dag /Musikkfest i Trondheim. Det er mye som tyder på at det på åttitallet ble avholdt arrangement i tråd med den franske modellen også i Trondheim, men dette er det ikke mulig å finne noe dokumentasjon på.

Det første arrangementet i 1993 hadde et budsjett på bare kr 11 500 (tilsvarer 17 000 i 2012), men hadde over 1000 deltakere fordelt på 5 utendørsscener. Etter dette ble Musikkens Dag en prioritet for de lokale kreftene og gjennom hele nittitallet ble det gjennomført musikkens egen dag i Trondheim. Programmet varierte nok likevel mye fra år til år og det var ingen selvfølge at ikke-akustiske grupper (les rockeband o.l.) fikk delta, for det var nok korps, kor, spelmannslag, dansegrupper og andre akustiske utøvere som sto for hovedandelen av deltakerne. Mot slutten av tiåret slet man mye med økonomien og kaldt sommervær, og skalaen på MD måtte betraktelig ned. Men i 2000 slo man tilbake med en heidundrende dag, med fremføring av Tsjajkovskijs 1812-overtureKristiansten festning, med påfølgende avfyring av kanoner. Det samme gjentok seg de to påfølgende år. Dette viste seg likevel å være en tradisjon som ikke var økonomisk bærekraftig.

I 2003 ble Musikkens Dag utsatt til den 13. september, men dette førte til få påmeldte aktører. Likevel klarte man å tromme sammen en korpsparade og litt underholdning, denne gangen på Torvet. I 2004 ble Byfesten og Musikkens Dag slått sammen og kor, korps, spelmannslag og toradergrupper spilte og underholdte på flere steder i sentrum. Mye av Trondheim Musikkråd (som man nå het) sitt fokus gikk likevel dette året til å arrangere Ronja Røverdatter sammen med Olavsfestdagene. 2004 var forøvrig det første året man etablerte at første lørdag i juni var fast arrangementsdag for MD (med et unntak i 2006).

I 2005 skjedde det en del forandringer. I tråd med de andre arrangørbyene skiftet man navn fra Musikkens Dag til Musikkfest Trondheim og musikere fra andre sjangere enn de akustiske fikk muligheten til å delta. De tradisjonelle fremføringene ble gjennomført på Torvet og i Nordre gate, mens det på Krigsseilerplassen ved Royal Garden var 14 band i spennvidden fra metal til hiphop som sto på scenen. I tillegg var det klubbscener på kvelden rundt omkring i byen innenfor mange forskjellige sjangere. En lignende modell fortsatte i 2006. Musikkfest hadde funnet sin nye form.

I 2007 var man grunnet mindre økonomisk støtte litt mer beskjeden, med bare fire scener og ikke så mange utøvere fra andre sjangere enn de akustiske. Sjangerblandingen på Torvet (en scene administrert i samarbeid med Trondheim Jazzfestival) var slående, med blant annet korpsparade, dansegruppene Flamenco Trondheim og Fusion, Trondheim Storband, pop med Marthe Valle og ska-rock med Hopalong Knut. På Solsiden samarbeidet Trondheim Jazzfestival med det kommunale hiphopsenteret Koncept og man kunne se alt fra blues (Reidar Larsen) og jazz (UM Jazz Quartet) til lokal hiphop (Gode Ord Dør Sist og Sørsia Gerilja). I 2007 var samarbeidet med Buranhus musikksenter og spesielt Lilleby kompetansesenter for Rytmisk musikk godt i gang, som igjen var med å styrke sjangerspredningen og muligheten til å nå flere utøvere og publikummere.

I 2008 hadde man også inngått et tettere samarbeid med Festival- og Arrangementskontoret (FArK) og Kultursenteret ISAK i Trondheim kommune, der én scene med ungdomsfokus (både på og bak scenen) i Jomfrugateallmenningen ble administrert av ISAK, mens det i Ravnkloa var en scene der FArK, Rockforum og AKKS (begge Buranhus musikksenter) sto som ansvarlige. I tillegg hadde man Torvet og Nordre der Trondheim Kulturnettverk (TKN) var ansvarlige og på Nedre Elvehavn, der Trondheim Jazzfestival hadde sin scene. Dette var også året man fikk en ny grafisk profil og egen nettside og det var klart for videre vekst.

I 2019 ble det klart at Trondheim kulturnettverk ikke lenger hadde økonomi til å arrangere Musikkfest i Trondheim.

I 2007 hadde Musikkfest fått seg en koordinator, i tillegg til en prosjektleder, og høsten 2008 fikk arrangementet også sitt første styre. Bestående av prosjektleder og koordinator, samt en kasserer og en profileringsansvarlig. I 2009 kunne man så vise til to nye arenaer, med Cicignons plass drevet av Trondheim kommunale kulturskole, samt nyskapningen Lamoparken. Ved sistnevnte hadde man to scener og et samarbeid med flere lag og organisasjoner med tilknytning til miljøet i bydelen, deriblant AKKS, UFFA og Lademoen Velforening. Med et sterkt familiefokus og en egen liten handlegate med boder fra lokale bedrifter. Jomfrugateallmenningen ble likevel tatt bort som scene grunnet at den lå for nære scenen i Ravnkloa, og i tillegg ble Solsiden kuttet grunnet økonomiske årsaker og at det var vanskelig med hensynet til de lokale serveringsbedriftene. Dette året hadde også Iladagene konserter ute og inne, det var sangerforbundstevne i byen med åpning i Tordenskjoldparken, det var kirkekonsert i Bakke kirke, SINTEF-koret hadde tre konserter på Bakklandet og i Midtbyen og på Blæst kunne man høre fremtidens jazzmusikere. 2009 var en opptur for arrangementet og man kunne til og med vise til et lite overskudd (som gikk videre til neste års arrangement).

Når 2010 meldte sin ankomst, var også et kveldsprogram på Rockheim og scener ved Buranhus musikksenter og på Kristiansten festning blitt inkludert. I tillegg til at det skjedde mye rart rundt om kring på forskjellige steder i byen. Det skulle også være et samarbeid med Jentebølgen som inntok byen den samme dagen, med på grunn av den kommunale streiken ble det arrangementet avlyst og det førte også til mange tekniske utfordringer for Musikkfest. Men med blant annet en ressursfull koordinator og stort pågangsmot, gikk det hele overraskende bra. Ravnkloa og Kristiansten festning falt i 2011 ut av programmet, men Musikkfest hadde likevel ni arenaer dette året: Torvet, Nordre, Lamoparken, Ila, Vestfrontplassen, Rockheim, Buranhus, Hornemansgården og Bakklandet. På Torvet hadde man et samarbeid med Trondheim Politis Musikkfestival, mens det på scenen på Rockheim dette året var fokus på et ungt program for et ungt publikum, som et samarbeid mellom Musikkfest, UKM og FArK.

I forkant av arrangementet i 2012 fikk man engasjert både en arenaleder- og programkoordinator og en PR-ansvarlig som en del av det å styrke organisasjonen rundt arrangementet i større grad. Man trimmet sceneutvalget en god del og dette året besto scenene av Lamoparken, Nordre (kor/korps), Torvet (ungdomsscene), Ilaparken og Ila Brainnstasjon, pluss aktivitet blant annet på Solsiden. Et nytt samarbeid med organisasjonen RaBalder førte til et eget barne- og ungdomsprogram i Lademoen kirke, Lademoen Kunstnerverksteder og i Lamoparken. 68 innslag sto på scenen, mens tusenvis av glade mennesker i alle aldre fikk se alle slags musikalske sjangere, dans, korps og kor - og deltok i diverse aktiviteter. I 2014 ansatte Trondheim kulturnettverk en egen arrangementsansvarlig for å profesjonalisere Musikkfest i enda større grad.

I 2019 ble det klart at Trondheim kulturnettverk ikke lenger hadde økonomi til arrangere Musikkfest i Trondheim og ønsket seg en annen organisasjon til å ta over eierskapet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]