Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
PlasseringWellington
ArkitektJasmax
Etablert1992
Åpnet14. februar 1998[1]
Årlig besøkstall808 706
Kart
Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa
41°17′26″S 174°46′55″Ø
Adresse35 Cable Street, Te Aro, Wellington 6011
Nettstedhttps://www.tepapa.govt.nz

Te Papa.

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa er New Zealands nasjonalmuseum. Det blir markedsført og er vanligvis kjent som Te Papa og Our Place. «Te Papa Tongarewa» er maori og er grovt oversatt til «stedet med skattene fra dette landet».

Te Papas utstillingsbygning ligger ved Cabel Street i Wellington. Den er 36 000 kvadratmeter stor og har seks etasjer med utstillinger rundt New Zealands kultur og miljø. Museet har også en del utearealer med kunstige huler, krattskog og våtmark. Bygningen kostet 3 000 000 newzealandske dollar da den åpnet 14. februar 1998. I en annen bygning på Tory Street er det forskningslokaler og lagerrom, og denne bygningen er ikke åpen for publikum. I løpet av de første fem månedene hadde museet én million besøkende. De etterfølgende årene har besøkstallet ligget på mellom 1 og 1,3 millioner besøkene.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Museet har vært gjenstand for en del kontroverser. Flere har uttrykt bekymring over å samle så store deler av den newzealandske kulturarven ved vannkanten i et jordskjelvrammet område. Dessuten har det vært uenighet rundt vektleggingen av museumsgjenstandene, der enkelte har følt at viktige museumsgjenstander ikke har fått nok plass. I oktober 2006 holdt den newzealandske forsvarsindustriorganisasjonen for fjerde gang sitt årsmøte ved Te Papa. Dette tiltrakk seg demonstranter, som sperret inngangen. I en tilsvarende protest året før ble tjue demonstranter blitt arrestert av politiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]