Museo de Jade y Arte Precolombino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Museo de Jade y Arte Precolombino

Museo de Jade y Arte Precolmbino (spansk for «Museet for jade og førkolumbisk kunst») er et museum i San José i Costa Rica. Det eies av det nasjonale forsikringsinstituttet, Instituto Nacional de Seguros (INS). Museet befinner seg sentralt i byen, langs Avenida Central ved Plaza de la Democracia, like nedafor Costa Ricas nasjonalmuseum.

Museet inneholder 6881 indianske objekter av jade, stein og keramikk, 40 etnografiske samleobjekter 388 kunstobjekter som hovedsakelig stammer fra 500 f.Kr. til 1500 e.Kr. I tillegg forteller museet historien til folkegruppene som levde i det som i dag er Costa Rica før spanjolenes ankomst.

Museumsbygninga ble åpna 26. mai 2014, og er tegna av Diego van der Laat. Den består av fem etasjer, og har et totalt gulvareal på 6970 m². Den ble valgt ut blant 47 forslag i en arkitektkonkurranse, og skal forestille en jadestein. Fasaden er dekka av glatt, grå stein, og består av to deler som er adskilt av en stor sprekk av glass. Fra det ble oppretta i 1977 fram til 2014 holdt museet til i første etasje av INS' hovedkontor.

Museet består av fem saler, én i hver etasje. Første etasje har gratis adgang, og inneholder forskjellige smakebiter på hva som fins ellers i museet. I andre etasje befinner den såkalte «jadeteknologisalen» seg, hvor temaet er hvordan og i hvilken kontekst jaden ble formgitt. I tredje etasje er de såkalte «dag og natt-salene», som viser indianernes ulike skikker, samt utstillinger om det biologiske mangfoldet i Costa Rica. Utstillinga i fjerde etasje kalles «minnesalen», og tar for seg indianernes verdensbilde, som omfatter religion, dans, musikk, kjønns- og familieroller og sexualitet. I femte etasje er ikke utstillinga tematisk; den inneholder de nesten 4000 objektene som ikke befinner seg i de øvrige etasjene. Museumsbygninga har også en sal for midlertidige utstillinger, et auditorium, klasserom, kafé, butikk og garderobe.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]