Munmu av Silla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Munmu av Silla
Født626Rediger på Wikidata
Gyeongju (Silla)
Død681Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleJauI
FarMuyeol av Silla
MorMunmyeong
Søsken
6 oppføringer
고타소랑
Kim Inmun
김문왕
Jiso
Princess Yoseok
김인태 (신라)
BarnSinmun av Silla
NasjonalitetSilla
Det forente Silla.

Munmu av Silla (koreansk hanja: 文武王; hangeul: 문무왕; revidert romanisering: Munmu Wang; født 626, død 21. juli 681), personlig navn Kim Beopmin (金法敏; 김법민) var den trettiende herskeren av det koreanske kongedømmet Silla, og han regnes som den første herskeren i perioden som kalles Det forente Silla, hvor dette riket hadde kontrollen over nesten hele Korea, unntatt den nordligste delen. Munmu hersket fra 661 til sin død i 681. Han var sønnen til den forrige herskeren Muyeol og Munmyeong, den yngre søstera til Kim Yu-sin. I farens regjeringstid hadde han tittelen pajinchan og var tydeligvis ansvarlig for maritime affærer, og han spilte en viktig rolle i å utvikle rikets diplomatiske forbindelser med det kinesiske Tang-dynastiet.

Samlingen av de tre kongedømmene[rediger | rediger kilde]

Munmu overtok tronen midt i en langvarig konflikt mot rikene Baekje og Goguryeo, som sammen med Silla utgjorde Koreas tre kongedømmer, kort tid etter at general Gyebaek og hans Baekje-hær hadde blitt beseiret ved Sabi av Sillas general Kim Yusin i 660, noe som ble slutten på Baekje. I disse krigene mottok Silla nå stor støtte fra Táng-dynastiet.

I sine første år på tronen forsøkte Munmu å beseire Goguryeo etter at han hadde mislyktes i 661. Til slutt satte han i 667 i gang et nytt angrep, som det følgende året ble Goguryeos endelige nederlag. Etter at isolerte lommer med motstand hadde blitt nedkjempet, ble Munmu den første hersker som styrte over hele Koreahalvøya.

Krig mot Táng[rediger | rediger kilde]

Etter å ha beseiret Goguryeo sto kong Munmu nå ovenfor utfordringen om hvordan han skulle hindre sitt rike fra å bli dominert av Tang-dynastiet. Etter Goguryeos fall hadde Táng opprettet en militærregjering kalt Generalprotektoratet for å pasifisere østen, og de forsøkte å legge hele Koreahalvøya, inkludert Silla, under sitt styre. For å forhindre dette allierte Munmu seg med Goguryeo-opprørsledere som Geom Mojam og Anseung, og gikk så til angrep på Táng-styrkene som okkuperte Baekjes tidligere områder. Silla-Tang-krigen varte fra ca 670 til 676.

I 674 var Silla og hennes tidligere allierte Táng i konstant krig etter at kong Munmu hadde tatt over mye av Baekje og Goguryeos områder fra Táng og støttet motstand mot kineserne. Keiser Gaozong av Tang erklærte i et utbrudd av sinne kong Munmus bror Gim Inmun for å være Sillas konge, og han ga Liu Rengui en hær for å angripe Silla. Men etter at Munmu formelt hadde bedt om unnskyldning og tilbudt seg å sende tributt til Kina, ga Gaozong ordre om å trekke styrkene tilbake, og sendte bud etter Gim Inmun.

I 675 nådde Li Jinxing Sillas område med mohestyrker som hadde underkastet seg Táng. Men Táng styrkene ble ifølge koreanske kilder beseiret ved Maeso-festningen (Táng kilder hevder Táng-styrkene vant dette og andre slag i Korea).

Siden beordret Gaozong at alle Táng-styrker skulle trekkes ut av Korea, og Generalprotektoratet for å pasifisere østen ble flyttet til Liaodong, noe som gjorde Silla i stand til å utvise alle Táng-styrkene fra halvøya og forene Korea sør for Taedongelva. Denne seieren og opprettholdelsen av Sillas uavhengighet blir ofte regnet for å være et veldepunkt i Koreas historie.

Munmus død[rediger | rediger kilde]

Kong Munmu var Sillas hersker i tjue år, fra 661 til han døde av sykdom i 681. Før han døde skrev han sitt testamente og abdiserte til sønnen prins Simun. Før han døde, skal han ha sagt: "Et rike kan ikke på noe tidspunkt klare seg uten en konge. La prinsen ha min krone før han har min kiste. Kremer min kropp og spre asken i havet hvor hvalene bor. Jeg skal bli en drage og stoppe fremmede invasjoner." Simun gjorde som faren hadde ønsket, og spredte asken over Daewangam ("Den store kongens berg"), en liten øy omtrent hundre meter utenfor kysten. I tillegg bygde Simun Gomun-tempelet dedikert til sin far, og han bygde en kanal slik at dragen kunne komme fra sjøen til landjorda, og han bygde også en paviljong, Eegun, med utsikt over øya, slik at fremtidige konger kunne vise Munmu sin respekt.

I en drøm kom kong Munmu og Kim Yusin til kong Simun og sa: "Å blåse på en bambusfløyte til roe Himmelen og Jorda." Simun våket fra drømmen, dro ut til havet og fikk der bambusfløyta Monposikjuk. Det ble sagt at å blåse på denne ville vekke åndene til kong Munmu og Kim Yusin og drive tilbake fiendtlige hærer, helbrede sykdommer, bringe regn når det var tørke og stoppe det når det var flom.

Forgjenger:
 Muyeol av Silla 
Konge av Silla
(Koreansk monark)

(661681)
Etterfølger:
 Sinmun av Silla