Muliggjørende teknologier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En selvkjørende bil fra Google, eksempel på en satsing innenfor muliggjørende teknologi

Muliggjørende teknologier er teknologier som viser seg å bli så gjennomgripende at de fører til store endringer i samfunnet.[1] De gir også grunnlag for mange andre, nye teknologier. Historiske eksempler er trykkekunst, jernbane, dampmaskiner, elektrisitet og moderne masseproduksjon. Europakommisjonen ser på de muliggjørende teknologiene som den viktigste driveren for modernisering av europeisk industri og overgangen til et kunnskapsbasert lavutslippssamfunn.

I stortingsmeldingen «Vilje til forskning» fra 2005 har norske myndigheter prioritert tre teknologiområder de mener har særlig stor samfunnsmessig betydning:

Muliggjørende teknologier griper ofte inn i hverandre og bidrar til hverandres utvikling. De kombinerer forskjellige kunnskapsområder og er avhengige av sterk tverrfaglig interaksjon. Utvikling av muliggjørende teknologier krever ofte betydelige investeringer i laboratorier. Samfunnsmessig avkastning er ofte vesentlig høyere enn bedriftsøkonomisk avkastning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Muliggjørende teknologier» Arkivert 23. januar 2015 hos Wayback Machine. Meld. St. 7 (2014–2015): Langtidsplan for forskning og høyere utdanning 2015–2024