Liste over Nigerias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
{{{embede}}}
Opprettet1963

Forbundsrepublikken Nigerias president (engelsk: President of the Federal Republic of Nigeria) er Nigerias statsoverhode.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved Føderasjonen Nigerias selvstendighet fra Storbritannia i 1960 var landet et konstitusjonelt monarki med Elizabeth II som dronning av Nigeria. Tre år senere utropte generalguvernør Nnamdi Azikiwe seg til president og omvandlet landet til republikk med den reelle makten delegert til statsminister Abubakar Tafawa Balewa. I forbindelsen med militærkuppet i 196] ble Balewa drept og statsministerposten ble avskaffet. I årene 1966-1979 ble landet styrt av fire militærjuntaer og presidentembedet var formelt vakant. I perioden 1983-1999 ble landet på nytt militærstyrt, men deretter har sivile politikker innehatt presidentembedet.

Liste over Nigerias statsoverhoder[rediger | rediger kilde]

Føderasjonen Nigerias generalguvernører[rediger | rediger kilde]

Bilde Namn
(født–død)
Embedsperiode Monark
Embedsperiode fra Embedsperiode til Varighet (dager)
James Wilson Robertson
(1899–1983)
15. juni 1955 16. november 1960 1862 Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg
Elizabeth II av Nigeria
(1926- )
Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
16. november 1960 1. oktober 1963 785

Forbundsrepublikken Nigeria[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(fød–død)
Embedsperiode Politisk parti Valg
Embedsperiode fra Embedsperiode til Varighet (dager)
Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
1. oktober 1963 16. januar 1966 838 National Council of Nigeria and the Cameroons -
Johnson Aguiyi-Ironsi
(1942–1966)
16. januar 1966 19. juli 1966 184 Intet (militærjunta) -
Yakubu Gowon
(1934– )
1. august 1966 29. juli 1975 3284 Intet (militærjunta) -
Murtala Mohammed
(1938–1976)
29. juli 1975 13. februar 1976 199 Intet (militærjunta) -
Obasanjo 1978.gif Olusegun Obasanjo
(1937– )
13. februar 1976 30. desember 1979 1325 Intet (militærjunta) -
Shagaricropped.jpg Shehu Shagari
(1925–2018)
1. oktober 1979 31. desember 1983 1825 National Party of Nigeria 1979
Muhammadu Buhari
(1942- )
31. desember 1983 27. august 1985 605 Intet (militærjunta) -
Ibrahim Babangida
(1941- )
27. august 1985 26. august 1993 2921 Intet (militærjunta) -
Ernest Shonekan
(1936- )
26. august 1993 17. november 1993 83 Intet (overgangsregjering) -
Sani Abacha
(1943-1998)
17. november 1993 8. juni 1998 1664 Intet (militærjunta) -
Abdulsalami Abubakar detail DF-SC-02-04323.jpg Abdusalam Abubakar
(1942- )
9. juni 1998 29. mai 1999 354 Intet (militærjunta) -
Olusegun Obasanjo DD-SC-07-14396-cropped.jpg Olusegun Obasanjo
(1937- )
29. mai 1999 29. mai 2007 2922 People's Democratic Party 1999
2003
Umaruyaradua07052007.jpg Umaru Yar'Adua
(1951-2010)
29. mai 2007 5. mai 2010 1072 People's Democratic Party 2007
Goodluck Jonathan World Economic Forum 2013.jpg Goodluck Jonathan
(1957- )
6. mai 2010 29. mai 2015 1849 People's Democratic Party 2011
Muhammadu Buhari
(1942- )
29. mai 2015 1603 All Progressives Congress 2015