Liste over Nigerias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forbundsrepublikken Nigerias president
President of the Federal Republic of Nigeria
Forbundsrepublikken Nigerias president President of the Federal Republic of Nigeria
Muhammadu Buhari'
Sittende
Muhammadu Buhari'

siden 29. mai 2015
TiltaleformMr. President
His Excellency
ResidensAso Villa
Utpekes avNigerias velgere
TerminlengdeFire år
Første
embedsholder
Nnamdi Akiziwe
1. oktober 1963
NestlederForbundsrepublikken Nigerias visepresident
Lønn 14.000.000 årlig[1]
NettstedThe Statehouse

Forbundsrepublikken Nigerias president (engelsk: President of the Federal Republic of Nigeria) er Nigerias statsoverhode.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved Føderasjonen Nigerias selvstendighet fra Storbritannia i 1960 var landet et konstitusjonelt monarki med Elizabeth II som dronning av Nigeria. Tre år senere ble generalguvernør Nnamdi Azikiwe utropt til president og landet ble en republikk med den reelle makten delegert til statsministeren Abubakar Tafawa Balewa. I forbindelsen med militærkuppet i 1966 ble Balewa drept og statsministerposten ble avskaffet. I årene 1966–1979 ble landet styrt av fire militærjuntaer og presidentembedet var formelt vakant. I perioden 1983–1993 og 1993–1999 ble landet på nytt militærstyrt, men deretter har sivile politikere innehatt presidentembedet.

Liste[rediger | rediger kilde]

Føderasjonen Nigeria 1. oktober 1954–1. oktober 1963 (Uavhengig stat fra 1. oktober 1960)[rediger | rediger kilde]
Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Monark Ref.
Governor-General and Commander-in-Chief of the Federation of Nigeria
(Føderasjonen Nigerias generalguvernør og øverstkommanderende)
Flag of the Governor of Nigeria (1914–1952).svg John Macpherson
(1898–1971)
1. oktober 1954–15. juni 1955 Elizabeth II [2][3]
Flag of the Governor of Nigeria (1914–1952).svg James Wilson Robertson
(1899–1983)
15. juni 1955–15. november 1960 [2][3]
Flag of the Governor-General of Nigeria (1960–1963).svg Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
15. november 1960–1. oktober 1963 [2][3]
Forbundsrepublikken Nigeria 1. oktober 1963–24. mai 1966[rediger | rediger kilde]

      National Council of Nigeria and the Cameroons (NCNC)       Nigerian Army (NA)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti / Militær Merknad Ref.
President and Commander-in-Chief of the Federal Republic of Nigeria
(Forbundsrepublikken Nigerias president og øverstkommenderende)
Presidential Standard of Nigeria (1963).svg Nnamdi Azikiwe
(1904–1996)
1. oktober 1963–16. januar 1966
(avsatt)
NCNC [4][3]
No image.png Nwafor Orizu[a]
(1914–1999)
16. oktober 1965–16. januar 1966
(avsatt)
NCNC Fungerende president og øverstkommanderende
(President for Nigerias senat)
[5]
Head of the Federal Military Government
Supreme Commander of the Armed Forces
No image.png Johnson Aguiyi-Ironsi
(1924–1966)
16. januar 1966–24. mai 1966 NA [4][3]
Republikken Nigeria 24. mai 1966–1. september 1966[rediger | rediger kilde]

      Nigerian Army (NA)

Navn
(født-død)
Embetstid Militær Ref.
Head of the National Military Government
Supreme Commander of the Armed Forces
Johnson Aguiyi-Ironsi
(1924–1966)
24. mai 1966–29. juli 1966
(drept under et statskupp)
NA [2][3]
Embetet ubesatt 29. juli 1966–1. august 1966 [2][3]
Yakubu Gowon
(1934–)
1. august 1966–1. september 1966 NA [2][3]
Forbundsrepublikken Nigeria 1. september 1966–[rediger | rediger kilde]

      Nigerian Army (NA)       National Party of Nigeria (NPN)       Uavhengig       People's Democratic Party (PDP)       All Progressives Congress (APC)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Militær / Parti Valg Merknad Ref.
Head of the Federal Military Government, Supreme Commander of the Armed Forces
Fra 17. mars 1967: Head of the Federal Military Government, Commander-in-Chief of the Armed Forces
No image.png Yakubu Gowon
(1934–)
1. september 1966–29. juli 1975
(avsatt)
NA [2][3]
No image.png Murtala Mohammed
(1938–1976)
29. juli 1975–13. februar 1976
(drept under et statskupp)
NA [2][3]
Obasanjo 1978.gif Olusegun Obasanjo
(1937–)
14. februar 1976–1. oktober 1979
(fratrådte)
NA [2][3]
President of the Federal Republic of Nigeria
and Commander-in-Chief of the Armed Forces of the Federation
(Forbundsrepublikken Nigerias president
og Føderasjonens øverstkommanderende)
President Sharari cropped.jpg Shehu Shagari
(1925–2018)
1. oktober 1979–31. desember 1983
(avsatt)
NPN 1979
1983
[2][3]
Head of the Federal Military Government
Commander-in-Chief of the Armed Forces
Muhammadu Buhari, President of the Federal Republic of Nigeria (cropped).jpg Muhammadu Buhari
(1942–)
31. desember 1983–27. august 1985
(avsatt)
NA [2][3]
President, Commander-in-Chief of the Armed Forces of the Federal Republic of Nigeria
(President, øverstkommanderende for Forbundsrepublikken Nigerias væpnede styrker)
Ibrahim Babangida (cropped).jpg Ibrahim Babangida
(1941–)
27. august 1985–26. august 1993
(fratrådte)
NA [2][3]
Head of the Interim National Government
No image.png Ernest Shonekan
(1936–)
26. august 1993–17. november 1993
(avsatt)
Uavhengig [b] [2][3]
Head of State and Commander-in-Chief of the Armed Forces
(Statsoverhode og øverstkommanderende for de væpnede styrker)
No image.png Sani Abacha
(1943–1998)
17. november 1993–8. juni 1998
(døde)
NA [2][3]
Abdulsalami Abubakar detail DF-SC-02-04323.jpg Abdulsalami Abubakar
(1942–)
9. juni 1998–29. mai 1999 NA [2][3]
President, Commander-in-Chief of the Armed Forces of the Federal Republic of Nigeria
(President, øverstkommanderende for Forbundsrepublikken Nigerias væpnede styrker)
Olusegun Obasanjo DD-SC-07-14396-cropped.jpg Olusegun Obasanjo
(1937–)
29. mai 1999–29. mai 2007 PDP 1999
2003
[2][3]
Umaru Yar'Adua 2007-06-07.jpg Umaru Musa Yar'Adua [c]
(1951–2010)
29. mai 2007–5. mai 2010
(døde)
PDP 2007 [2][3]
Goodluck Jonathan 2014.jpg Goodluck Jonathan
(1957–)
9. februar 2010–5. mai 2010 PDP Fungerende president og øverstkommanderende
(Nigerias visepresident)
[3]
Goodluck Jonathan 2014.jpg Goodluck Jonathan
(1957–)
5. mai 2010–29. mai 2015 PDP 2011 [2][3]
Muhammadu Buhari, President of the Federal Republic of Nigeria (cropped).jpg Muhammadu Buhari
(1942-)
29. mai 2015– APC 2015
2019
[2][3]
Yemi Osinbajo.jpg Yemi Osinbajo [d]
(1957–)
6. juni 2016–20. juni 2016 APC Fungerende president og øverstkommanderende
(Nigerias visepresident)
[3]
19. januar 2017–13. mars 2017
7. mai 2017–19. august 2017

Kommentar[rediger | rediger kilde]

De periodene etter 1963, da Nigeria har hatt sivilt styre, har blitt kalt Den første republikk (1963–1966), Den andre republikk (1979–1983), Den tredje republikk (1993) og Den fjerde republikk (1999–)

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nigerias president, Nnamdi Azikiwe, forlot landet, først for Europa, deretter for et cruise til Karibia. Presidenten for Nigerias senat, Nwafor Orizu, ble – ifølge forfatningen – fungerende president under Azikiwes fravær og innehadde alle presidentens myndigheter.
  2. ^ Mashid Abiola (1937–1998) vant presidentvalget i Nigeria i 1993. Den militære lederen, Ibrahim Babangida, annullerte valget.
  3. ^ Yar'Adua var ute av stand til å regjere på grunn av sykdom 9. februar 2010–5. mai 2010.
  4. ^ Yemi Osanbajo var fungerende president, mens president Muhammau Buhari var fraværende fra Nigeria.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nnenna, Ibeh (30. mai 2015). «Buhari to earn N14 million as annual salary, allowances». Premium Times. Abuja. Besøkt 31. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s «Nigeria: Governors-General: 1954–1963». Archontology.org. Besøkt 30. mai 2020. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w «Nigeria». World Statesmen.org. Besøkt 30. mai 2020. 
  4. ^ a b «Nigeria: Heads of State: 1963–2020». Archontology.org. Besøkt 30. mai 2020. 
  5. ^ Nwafor-Orizu, Jaanna; Unaegbu, Jeff (16. oktober 2014). 92 Days in Power. ISBN 978-1079376555.