Muhammad Loutfi Goumah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Loutfi Goumah som 9-åring
Loutfi Goumah

Muhammad Loutfi Goumah (født 18. januar 1886 i Alexandria i Egypt, død 15. juni 1953 i Kairo) var en egyptisk patriot, politiker, essayist, forfatter og advokat.

Etter at Goumah var ferdig med å studerte juss ble han en av de mest kjente advokater og offentlige talsmenn fra Egypt. Goumah var medlem av den prestisjetunge arabiske akademiet i Damaskus og han snakket flytende arabisk, engelsk, fransk og italiensk. I tillegg hadde Goumah en grunnleggende kjennskap til hieroglyfer og latin. Goumah har skrevet tusenvis av artikler i et titalls forskjellige egyptiske tidsskrifter og aviser og disse artiklene dekket mange sider ved det egyptiske livet og samfunnet på denne tiden, alt fra økonomi, internasjonal politikk, politisk filosofi, litteratur, litterær kritikk og sufisme.

Goumah drev også en politisk virksomhet ved å danne flere studentgrupper, skrev taler og holdt kontakten med flere anerkjente politiske personer i Europa, som var kjent for deres støtte og sympati for den egyptiske sak mot den britiske okkupasjonen. Goumah deltok under tre konferanser som ble avholdt i Genève, Brussel og Paris, henholdsvis i 1909, 1910, 1911. Goumah døde i Kairo av komplikasjoner etter et omfattende hjerteinfarkt den 15. juni 1953, da han var 67 år gammel.