Hopp til innhold

Mu (kontinent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Mu, et fabelrike i Stillehavet, presentert av den britiske okkultisten James Churchward i Books of the Golden Age i 1927.
Yonaguni-monumentet, «undervannspyramiden» utenfor den japanske øya Yonaguni, er en steinformasjon som har blitt tolket som en etterlevning fra det sunkne riket Mu.
Ica-stein, peruansk dekorstein i gammel stil, med kart som er blitt tolket som Nord- og Sør-Amerika som atskilte kontinenter i midten med fabelkontinentet Mu til venstre og Atlantis til høyre.

Mu er en tenkt, forhistorisk øy eller et kontinent som har forsvunnet i Atlanterhavet eller Stillehavet. På samme måte som Atlantis i Atlanterhavet og Lemuria i Det indiske hav, skal Mu ha sunket etter en ødeleggende kataklysme. Forestillingene om kontinentet stammer fra 1800-tallet og har siden forekommet i pseudovitenskapelige sammenhenger, science fiction og annen populærkultur.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Churchwards kart over vandringsrutene for flyktninger fra det ødelagte Mu som viser hvordan de spredte seg til Sør-Amerika, kystene av Atlantis og Afrika.

Idéen om Mu kommer opprinnelig fra den franske skribenten og fotografen Augustus Le Plongeon (1825–1908). Etter å ha tolket gamle Maya-inskripsjoner på ruiner på Yucatán-halvøya i Mellom-Amerika på 1870- og 1880-tallet, påstod han å ha funnet bevis for at oldtidssivilisasjoner som Det gamle Egypt og kulturer i Mesoamerika var blitt skapt av flyktninger fra Mu. Mu var et rike han stedfestet til Atlanterhavet og knyttet til Platons fortellinger om det sunkne Atlantis. Le Plongeon var også inspirert av den tyske amatørarkeologen Heinrich Schliemann (1822–1890), som nylig hadde oppdaget Troja og dermed vist at Homers Iliaden og Vergils Æneiden bygde på virkelige hendelser, og den franske etnografen Charles Étienne Brasseur de Bourbourg (1814–1874), som hadde foreslått en sammenheng mellom mayaindianerne og Atlantis-myten.

Le Plongeons forestillinger ble utvidet og popularisert av den britiske okkultisten James Churchward (1851–1936). I The Lost Continent of Mu: Motherland of Man fra 1926, Books of the Golden Age fra 1927 og seinere bøker forteller Churchward om Mu basert på beskrivelser han skulle ha fått se på små skrifttavler i en hellig kiste i India. Churchward hevdet at Mu hadde 64 millioner innbyggere, lå i Stillehavet og ble utslettet i voldsomme orkaner og jordskjelv for omkring 13 000 år siden. Øyene i Stillehavet er det som er igjen av Mu.

Le Plongeons teorier var omstridte allerede på hans egen tid. De har blitt tolket på flere måter seinere, og inspirert teorier om tilsvarende riker, deriblant Lemuria og Pan. Moderne geologer og andre vitenskapsfolk avviser imidlertid alle muligheter for sukne kontinenter. De hevder at så store landmasser verken kan synke eller bli ødelagt i løpet av så kort tid som mytene antyder.

Mu i moderne populærkultur[rediger | rediger kilde]

Den britiske popduoen The KLF (også kjent som The Justified Ancients of Mu Mu) hadde på begynnelsen av 1990-tallet en hit med låten Justified & Ancient der de synger om landet Mu eller Mu Mu. De ble inspirert til teksten av Robert A. Wilsons og Robert Sheas Illuminatus-trilogi der The Ancients Of Mummu er en anarkistgruppe som slåss mot konservatisme og undertrykkelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Atlantis, et sunket sagn- eller fabeløy i Atlanterhavet som Platon brukte som eksempel på en idealstat i sine dialoger
  • Lemuria, et påstått sunket kontinent i Det indiske hav/Stillehavet
  • Zealandia (Tasmantis), et nesten undersjøisk kontinent i Stillehavet
  • Yonaguni, japansk øy med et angivelige eldgammelt undersjøisk byggverk, Yonaguni-monumentet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]