Mozartkule

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den opprinnelige Mozartkule fra Fürst, legg merke til bilde av Mozart på staniolpapiret
Mozartkuler i forskjellige innpakning fra Salzburg

En mozartkule (ty.: Mozartkugel) er en sjokoladekonfekt, opprinnelig laget av konditoren Paul Fürst fra Salzburg i Østerrike i 1890. Den ble oppkalt etter Wolfgang Amadeus Mozart som var født i Salzburg. Sjokoladekonfektens opprinnelige navn var Mozart bonbon.

Den opprinnelige mozartkulen[rediger | rediger kilde]

Konditormester Paul Fürst, kom i 1884 til Salzburg, hvor han åpnet et konditori i Brodgasse nr. 13.

Navnet[rediger | rediger kilde]

I 1890 ble mozartkulene raskt kopiert av andre konditorer i byen. Det fortsatt eksisterende konditori Holzermayer und Schatz solgte rundt 1900 konfektkuler under navnet mozartkuler. Det var et navn som ble hengende fast.[1]

Produsenter av mozartkuler[rediger | rediger kilde]

Den gamle håndverksmessige produksjon av mozartkuler skjer i Salzburg i flere konditorier, som Konditorei Dallmann i St. Gilgen på Wolfgangssee som også produserer kuler håndlaget etter den opprinnelige oppskriften.

Det finnes en rekke industrielle produsenter av mozartkulen som ikke alle følger nøyaktig den opprinnelige oppskriften, men produserer forskjellige varianter. I selskapet Mirabell er mozartkulene grønne marsipankuler omgitt av både lys og mørk nougat. Fra andre produsenter er nougatkjernen på innsiden, og marsipanen utenpå varianter med både lys og mørk overtrekkssjokolade.

De to ledende industrielle produsenter er Paul Reber GmbH og Co. KG fra Bad Reichenhall i Bayern i Tyskland og Mirabell i Grödich i Salzburg, som er et datterselskap av Kraft Foods. I Wien finnes produsentene Hofbauer (eiet av det sveitsiske selskapet Lindt & Sprüngli), samt Manner som produserer «Østerrikske Mozartkugeln av Victor Schmidt».

Mozartkuler i kulturen[rediger | rediger kilde]

I TV-programmet Absolutt norsk ble det delt ut mozartkuler som ekstrapoeng for sjarm.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artikel i Salzburger Fenster Arkivert 4. juli 2010 hos Wayback Machine. (besøkt 26.07.2008)
  2. ^ arkiv.nrk.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]