Mount Katahdin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mount Katahdin
Flyfoto av Katahdin.
Høyde 1 606[1] moh.
Primærfaktor 1 307 m[1]
Sekundærfaktor 254,82 km→Mount Madison, New Hampshire.[1]
LandUSAs flagg USA
DelstatMaines flagg Maine
FylkePiscataquis County
FjellrekkeAppalachene
Posisjonskart
Mount Katahdin ligger i Maine
Mount Katahdin
Mount Katahdin
Mount Katahdin (Maine)
Kart
Mount Katahdin
45°54′15″N 68°55′16″V

Mount Katahdin er det høyeste fjellet i den amerikanske delstaten Maine, med 1 606 moh. Fjellet, som ligger midt i Baxter State Park nordøst i Piscataquis County, fikk navnet Katahdin («det største fjellet»)[2] av penobscot-indianerne.

Det er et bratt fjell av barskurt granitt. Fjellets flora og fauna er typisk for det som finnes i den nordlige delen av New England.

Katahdin var kjent blant de amerikanske urfolkene, og har vært kjent for europeerne minst siden 1689. Fjellet har inspirert til vandreturer, klatring, fortellinger, kunstmaling, og til og med en pianosonate.[3] Området rundt fjellet ble vernet av guvernøren Percival Proctor Baxter i begynnelsen av 1930-årene. Katahdin er det nordlige endepunktet på vandrestien Appalachian Trail.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Mount Katahdin Peakbagger.com
  2. ^ Gannett, Henry (1905). The Origin of Certain Place Names in the United States (engelsk). U.S. Government Printing Office. 
  3. ^ «Hovhaness: Khaldis; Mount Katahdin; Fantasy, Op. 16 (Martin Berkofsky, Alan Hovhaness ,…) | Classical music review from Classical-Music.com». www.classical-music.com (engelsk). Besøkt 4. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]