Motorveimassakren i Tennessee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Motorveimassakren i Tennessee var en drapssak i Greenville i Tennessee i 1997 som ble omtalt i mediene i USA og Norge. En norsk-amerikansk familie ble utsatt for bilkapring og deretter skutt av seks unge personer.

Nordmannen Vidar Lillelid (34), hans amerikanske kone Delphina (28) og deres datter Tabitha (6) ble skutt ned på en øde veistrekning i Tennessee den 6. april 1997. Vidar og Delphina ble funnet døde, mens datteren døde etter å ha blitt fraktet til sykehus. Parets 3 år gamle sønn Peter overlevde, og ble funnet gråtende i sin døde mors fang. Han pådro seg skader i ryggen og ble blind på det ene øyet.

Vidar Lillelid vokste opp i Bergen, men flyttet i 1985 til USA, der han giftet seg med Delphina Zelaya i 1989. Hun var født i New York av foreldre fra Honduras. De møttes gjennom sitt felles engasjement i Jehovas vitner.

Seks unge personer, Joseph Risner (21), Edward Dean Mullins (19), Natasha Wallen Cornett (18), Crystal R. Sturgill (18), Karen R. Howell (17) og Jason Blake Bryant (15), ble kort tid etter arrestert i delstaten Arizona, mistenkt for drapene. De hadde alle hatt en vanskelig oppvekst og levde på kant med loven, i tillegg til at de hadde gjort seg bemerket for at de var opptatt av okkultisme og satanisme. De ble arrestert av politiet da de kjørte samme Dodge varebil som familien Lillelid. Vitner observerte ungdommene, som var i alderen 15 til 21 år, i samtale med familien. De skal ha kommet over familien på en rasteplass. Derfra skal de ha tvunget familien til å kjøre dem et stykke. Ungdommene skal ha skutt 17 skudd mot familien. Familien ble funnet ved den forlatte bilen til ungdommene.

Rettergang ble avsluttet i mars 1998. De seks ungdommene ble dømt til fengsel på livstid. Dommeren anvendte de samme skjerpende omstendigheter for alle: Tortur og bestialitet ved at ofrene ble plaget før drapene, barna så foreldrene bli skutt, ofrene ble overkjørt mens ihvertfall moren var i live, og drapene ble utført for å skjule forbrytelser og hindre arrestasjon. Imidlertid ble det ikke nøyaktig avgjort hvem av dem som hadde hovedskylden for drapene. Det ble sagt at den yngste, Jason Bryant, hadde avfyrt skudd, men at en annen også trolig hadde gjort det. Flere klaget over at rettssaken ble avsluttet uten at alle detaljer hadde kommet frem.

Vidars søster Randi Heier, som bor i Sverige, ble tilkjent foreldreretten til den overlevende nevøen. Han har siden vokst opp hos henne og hennes familie. I en alder av omkring tolv år hadde han fortsatt problemer med å gå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]