Moskébyen Bagerhat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moskébyen Bagerhat
   UNESCOs verdensarv   
Moskébyen Bagerhat.
LandBangladeshs flagg Bangladesh
StedBagerhat
Innskrevet1985
Kriterium KULTUR
Se ogsåVerdensarvsteder i Bangladesh
ReferanseUNESCO nr. 321
Moskébyen Bagerhat ligger i Bangladesh
Moskébyen Bagerhat
Moskébyen Bagerhat (Bangladesh)

Moskébyen i Bagerhat er en av tre verdensarvsteder i Bangladesh.

Denne historiske byen ligger i Bagerhat-distriktet i det sørvestlige Bangladesh, og ble grunnlagt av den tyrkiske generalen Ulugh Khan Jahan tidlig i det 15. århundret. Byen er kjent for sin samling av moskéer og andre muslimske monumenter.

Mer enn 50 monumenter har blitt oppført på UNESCOs verdensarvliste, herunder Moskeen med seksti kupler («Shat Gombuj Masjid»), mausoleet til Khan Jahan og Singar-moskeen, Bibi Begni-moskeen, Reza Khoda-moskeen og Zindavir-moskeen.

Moskeer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Shat Gombuj Masjid[rediger | rediger kilde]

Shat Gombuj Masjid (norsk: Moskeen med seksti kupler) er en av moskeene i Bagerhat, sørvest i Bangladesh, og dette er en av de eldste moskeene i landet. Den har 60 søyler og over 81 kupler (gambuj) – til tross for at den kalles «Moskeen med seksti kupler». Det er mulig at moskeen opprinnelig ble omtalt som «Moskeen med seksti søyler», og at ordet «amud» (شصت عمؤد ) som betyr søyle på arabisk og persisk, senere ble forvrengt til «gombuj» (গম্বুজ) som betyr kuppel på bengali.

77 av moskeens kupler dekker taket på moskéen, mens de fire siste er plassert i hjørnene på bygget. Moskéen ble grunnlagt av den muslimske helgenen Khan Jahan Ali og den lokale herskeren i Bagerhat i det 15. århundre e.Kr. Bygget er konstruert i murstein og terrakotta.

Verdensarvstatusen som byen fikk i 1985 har ført til en voldsom strøm av turister.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]