Hopp til innhold

Moses Ter-Kalousdian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moses Ter-Kalousdian
Født1895Rediger på Wikidata
Det osmanske rike
Yoğunoluk
Død1984Rediger på Wikidata
Libanon
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata

Moses Ter-Kalousdian (armensk: Մոզես Դեր Քալուսթյան, født i 1895 i Yoghun Olukh ved Musa Dagh i Det osmanske rike, død 1984 i Beirut) var en armensk militær og motstandskjemper under det armenske folkemordet i 1915.

Moses Ter-Kalousdian var modell for Franz Werfels romanfigur Gabriel Bagradian, hovedperson i romanen Die vierzig Tage des Musa Dagh.

Han var på tiden for det armenske folkemordet en tidligere offiser i den osmanske armé.

I juli 1915 ledet han en motstandskamp mot den osmanske armé for de drøyt 4.000 innvånerne i de armenske landsbyer på fjellet Musa Dagh i nåværende Hatayprovinsen i Tyrkia, blant annet landsbyen Vakifli, som hadde barrikadert seg på fjellets topp fra juli måned på vakt mot de osmanske deportasjonsaksjoner. I august og september 1915 ledet Moses Ter-Kalousdian de omkring 250 med jaktgevær og salpistoler bevæånede armenske motstandskjempere, og de slo tilbake en rekke tyrkiske angrep. Da ammunisjon og proviant var ved å ta slutt, klarte armenerne å tilkalle oppmerksomhet fra den franske panserkrysseren Guichin, og hela gruppen på fjellet kunne den 12. september evakueres på franske krigsfartøyer til Port Said i det av de allierte erobrede Egypt.

Moses Ter-Kalousdian inntrådte deretter i fransk krigstjeneste i det fortsatte allierte krig mot Det osmanske rike. Etter første verdenskrig var han representant for Syrias armenske minoritetsbefolkning i det syriske parlament 1927-37, og etter opprettelsen av Libanon, og den annen evakuering fra landsbyene på Musa Bagh i 1939 til Anjar i Beqaadalen, 1945-72 i det libanesiske parlament.

Det er en byste reist i 1998 over Moses Ter-Kalousdian i tilslutning til martyrmonumentet ved Sankt Boghos-kirken (Sankt Paullitken) i Anjar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]