Morteza Pashaei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morteza Pashaei
Født13. aug. 1984Rediger på Wikidata
Teheran
Død14. nov. 2014Rediger på Wikidata (30 år)
Teheran
BeskjeftigelseKomponist, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetIran
GravlagtBehesht-e Zahra
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk
InstrumentVokal
Aktive år2009

Morteza Pashaei (persisk: مرتضی پاشایی‎, født 13. august 1984 i Teheran, død 14. november 2014 samme sted) var en iransk musiker, komponist og popstjerne.

Pashaei studerte grafisk design og var svært interessert i musikk helt siden barndommen da han begynte å spille gitar. 3. november 2014, to tiår senere ble han innlagt på Teherans Bahman sykehus og diagnostisert med magekreft. Kjemoterapi ble igangsatt mot den aggressive kreften, men forsøket feilet og han døde 14. november 2014, 30 år gammel.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Pashaei ble født 11. august 1984 i Aryashar i Teheran. Han var interessert i musikk og begynte å spille gitar som fjortenåring. I tillegg til gitar spilte han også piano og skrev mange av sine egne låter. Han studerte grafisk design ved Islamic Azad-universitetet og ble uteksaminerte i 2008.[1]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Pashaei begynte som profesjonell musiker i 2009 ved å legge musikk ut på nettet, og da spesielt på YouTube. Som artist var han kjent for å være svært innovativ.[trenger referanse] Han er best kjent for Yeki Hast (2012). Til tross for sin sosiale status var Morteza kjent for å være veldig jordnær og viste alltid sin takknemlighet og kjærlighet overfor fansen.[trenger referanse] Fansen hans kaller han for «Emperator», som bokstavelig talt betyr keiser, fordi han var keiseren av popmusikk i Iran.

Kreft[rediger | rediger kilde]

Sent i 2013 ble det annonsert at Pashaei ble diagnostisert med magekreft. Hans nærmeste avviste nyheten, men nettsiden til den unge musikeren annonserte at hans planlagte konserter hadde blitt kansellert grunnet sykdom. Han dukket opp med hatt på TV en måned senere og snakket om sykdommen han hadde. Han undergikk en omfattende operasjon før han annonserte nyhetene.[2]

Den 3. november 2014 ble Pashaei overført til Baham i Teheran og journalført under intensivavdelingen på sykehuset. Hans fysiske form ble forverret og tusen av fans samlet seg rundt sykehuset hvor han holdt til. Til tross for sykdommen ga Pashaei aldriopp og kjempet til det siste. Ifølge legen hans holdt styrken hans han i live i ett år.[trenger referanse] Han sa også at Pashaei ennå hadde håp om å overleve etter en siste behandling og hadde håp om å overleve slik at han kunne opptre i Toronto i Canada den 29. november 2014 som skulle være den første konserten på hans kanadiske og internasjonale turne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Biografi: Morteza Pashaei». Besøkt 12. februar 2018. 
  2. ^ «Thousands Across Iran Mourn Death of Popular Singer». 15. november 2014. Besøkt 12. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]