Morris Markin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Morris Markin
Født15. juli 1893Rediger på Wikidata
SmolenskRediger på Wikidata
Død8. juli 1970Rediger på Wikidata (76 år)
Beskjeftigelse IndustrieierRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, Det russiske keiserdømmet, SovjetunionenRediger på Wikidata

Morris Markin (russisk: Морис Маркин, født 15. juli 1893, død 8. juli 1970) var en russiskfødt amerikansk forretningsmann som grunnla Check Cab Manufacturing Company (som senere ble Checker Motors Corporation).

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Marlin ble født i Smolensk, en by vest i Russland. Morris Markin arbeidet i en klesfabrikk i sine unge år. Hans pågangsmot og innsatsvilje førte til at han snart fikk en ledende stilling, allerede i en alder 19 år da han emigrerte til USA. Han kunne ikke snakke engelsk da han kom til Ellis Island ved New York og han var ikke istand til å betale avgiften som var nødvendig for å komme inn i landet. En arbeider lånte ham de nødvendige 25 dollar.

Fra New York dro Markin til Chicago for å bo hos sin onkel. Han hadde forskjellige jobber som visergutt, den siste for en skredder. Da skredderen døde, kjøpte Markin forretningen på kreditt fra enken. Han arbeidet hardt og sparte nok penger til å hjelpe sine syv brødre og to søstre til å komme etter til USA. Markin startet sammen med en bror en klesfabrikk og fikk kontrakter med regjeringen under første verdenskrig. Selskapet hadde stor fremgang etter krigen.

Checker Cab stiftes[rediger | rediger kilde]

Markin kom inn i bilbransjen da han kjøpe en mindre bilfabrikk fra en ingeniør, Lomberg. Markin hadde lånt 15 tusen dollar til Lomberg tidligere i et forsøk på holde ham over vannet. Det mislyktes og Lomberg kom tilbake til Markin for å be om mer penger. Markin avslo og tok selskapet for å dekke sitt utestående. Han overtok en konkurstruet bilprodusent, kalt Commonwealth Motors. Selskapets forretningsfører Ralph E. Oakland fulgte med på lasset. Så kjøpte han et annet konkurstruet foretak, Handley-Knight som bygget bilkarosserier og enda et, Dort body plant i Kalamazoo i Michigan. Han flyttet hele sin virksomhet til Kalamazoo, og den 2. februar 1922 dannet han Checker Cab Manufacturing Company.