Morris (serieskaper)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Morris
Morris - Maurice De Bevere.jpg
FødtMaurice de Bévère
1. des. 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kortrijk[5]Rediger på Wikidata
Død16. juli 2001[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (77 år)
BrusselRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Tegneserietegner[3], manusforfatter, filmregissør, tegner[3], illustratør[3], karikaturtegner[6]Rediger på Wikidata
Utdannet ved St Joseph College, AalstRediger på Wikidata
Nasjonalitet BelgiaRediger på Wikidata
Utmerkelser Grand prix de la ville d'Angoulême (1992), Prix Saint-Michel (1972), ridder av Leopoldsordenen (1991)Rediger på Wikidata
Signatur
Morrisʼ signatur

Maurice de Bevere[7] (født 1. desember 1923 i Courtrai i Belgia, død 16. juli 2001 i Brussel), bedre kjent som Morris, var en belgisk tegneserieskaper og mannen bak Lucky Luke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ellerede da han var seks år gammel og leste Tintins eventyr visste den unge Maurice de Bevere hva han ville gjøre i framtiden.

Maurice tilbrakte all sin tid til å tegne. «Foreldrene mine ble snart klar over at det var tegner jeg ville bli. Og tenkte jeg ville bli illustratør eller noe i den retningen. Siden, da de fant ut at jeg ville begynne med tegneserier, fryktet de det verste for meg, for det yrket var jo ikke noe man kunne leve av...» har han fortalt om sin barndom. Han ble sendt til jesuittenes velkjente kollegium i Aalst. Hans matematikklærer fortalte hans foreldre at ungdommen dessverre neppe ville gjøre stor karriere i livet, ettersom han ikke konsentrerte seg i timene men satt og regnet i margen av mattebøkene. Studentuniformene på skolen inspirerte imidlertid senere hans valg av uniformer til begravelsesagentene i Lucky Luke. Som ung studerte han senere også ved universitetet i Leuven.

Tegneserier[rediger | rediger kilde]

Ved siden av serietegning laget han skjemtetegninger, men ble senere nødt til å fatte et valg. Da ble det serier han satset på. Morris begynte sin karriere i serieskaperen Joseph «Jije» Gilliains ateliér.

Morris skapte Lucky Luke i 1947. Lucky Luke er en ensom cowboy som reiser omkring i Det ville vesten og hjelper mennesker i nød. Han har hjelp av sin trofaste hest Jolly Jumper. Den første Lucky Luke-historien, Arizona 1880, ble trykt i «L'Almanach Spirou 1947». Morris bodde i USA i seks år, der han samlet materiale til flere eventyr med figuren sin.

Maurice de Bevere lød for belgisk syntes han, så derfor begynte han å kalle seg Morris, som lød mer amerikansk.

Det var i år 1949 Morris og René Goscinny møttes. Goscinny ble i 1955 manusforfatter til Lucky Luke, og Morris kunne deretter konsentrere seg helt på å tegne.

I motsetning til mange av sine samtidige arbeidet Morris aldri på andre serier, skjønt han gjorde en god del illustrasjoner til fortellinger på 1940- og 1950-tallet. På 1990-tallet gjorde han Rantanplan, en avlegger-serie fra Lucky Luke, om den dummeste hunden i ville vesten, Rattata.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RKDartists, «Morris», RKD kunstner-ID 57831[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 124489, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Le Delarge, oppført som ( Maurice de Bevere, dit, ) MORRIS, Delarge-ID 7554_artiste_MORRIS_[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0038205, besøkt 15. desember 2022[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Dupuis Arkivert 20. mars 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Comiclogo.pngDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.