Moroer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tre morokvinner i Jolo tidlig på 2900-tallet.

Moroer eller bangsamoroer (av spansk moros) er en etnisk noe uenhetlig folkegruppe, som blant annet innvandret til øya Mindanao og Suluøyene i de sørlige Filippinene, fra Taiwan.

Språk[rediger | rediger kilde]

Det var spanjolene som tok i bruk dette ordet om de muslimske stammer og folk sør på Filippinene, for det meste på sørlige Mindanao og på Suluøyene; grunnen av at de overførte ordet fra de muslimske arabere og berbere de hadde som naboer og ofte lå i krig med i Nordafrika og tildel sør på Den iberiske halvøy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spenningene mellom disse grupper og andre filippinere hadde eksistert også før spanjolenes ankomst, som følge av at noen av moroene stjal gods og erobret slaver lenger nord i øygruppen.

Spanjolene forsøkte allerede fra 1500-tallet av å underkue og omvende dem med kristne filippineres hjelp, noe som førte til stadige kriger mellom disse grupper. Disse krigene fortsatte også etter at USA hadde erobret øyene fra Spania.

Morofolket består av (minst) tretten ulike folkegrupper; maranaw, maguindanao, tausug, yakan, iranun, sama, badjao, kalibugan, kalagan, sangil, palawani, molbog og jama mapun. Moroene ble introdusert for islam under det 14. århundre, og har siden blitt regnet som muslimer.[1]

Moroene utgjør omkring fem prosent av befolkningen på Filippinene og klassifiseres gjerne språklig som ti undergrupper.[1]

Moroenes område kalles nå (2019) gjerne Bangsamororegionen. Den omfatter provinsene Basilan, Cotabato, Davao de Oro, Davao del Sur, Lanao del Norte, Lanao del Sur, Maguindanao, Palawan, Sarangani, South Cotabato, Sultan Kudarat og Sulu, Tawi-Tawi. I dette området ligger byene Cotabato, Dapitan, Dipolog, General Santos, Iligan og Marawi. Opprørsgruppen Moro National Liberation Front har også hevdet at et område i det tidligere britiske protektoratet i østre Nord-Borneo (nå østre Sabah) som administreres av Malaysia, men som Filippinene har gjort krav på, er en såkalt Bangsamoro Republik. Dette området erklærte seg selvstendig i 2013, uten å vinne internasjonal anerkjennelse.

Rammeavtalen om Bangsamoro definerer «bangsamoro» til å være de som på tiden for erobringene og koloniseringere ble ansett som innfødte eller opprinnelige innbyggere i Mindanao og Suluøyene og deres tilgrensende øyer, inklusive Palawan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The Editors of Encyclopædia Britannica (2011) Moro. Encyclopædia Britannica. Besøkt 2017-06-26.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Moro – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.