Moores lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Figuren viser hvordan antall transistorer i mikroprosessorer er doblet hvert annet år. Enkelte kjente mikroprosessorer er tegnet inn på kurven.

Moores lov ble fremsatt i 1965 av Gordon Moore som var en av Intels grunnleggere. Den sier at antall transistorer på et areal dobles hver 24. måned (ofte feilaktig oppgitt som hver 18. måned) som medfører reduserte kostnader og høyere effektivitet i en prosessor. Opprinnelig mente Moore det ville gjelde til 1975. Den ble fremsatt på grunnlag av observasjoner, og er fortsatt gyldig selv om noen mener vi nærmer oss grensen for hva dagens prosessorteknologi kan gi.

Loven ble fremsatt 19. april 1965 i en artikkel i bladet «Electronics Magazine». Opprinnelig gjaldt loven antall enheter, altså både transistorer og motstander, som var per areal. På den tiden artikkelen kom ut så inneholdt en typisk brikke 60 enheter. Til sammenligning kan det nevnes at Intel sin siste Intel Itanium-prosessor kommer med 1,7 milliarder silisium-transistorer.

Med jevne mellomrom spås det at Moores lov har nådd det punktet hvor fysiske lover begrenser gyldigheten, men halvleder-fabrikantene finner stadig opp ny teknologi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]