Hopp til innhold

Monetarisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Monetarisme er en økonomisk teori som ble fremsatt av Milton Friedman. Han anbefalte myndigheter og stater å ikke sette i verk etterspørselsregulerende tiltak, men heller bare justere pengemengden (publikums likviditet) i forhold til endringer i produksjonen.

Det monetaristiske argumentet for at etterspørselen etter penger er en stabil funksjon, har fått betydelig støtte i løpet av slutten av 1960 og 1970 fra arbeidet til David Laidler. Den tidligere sjefen for USAs Federal Reserve, Alan Greenspan, er generelt ansett som monetaristisk i sin politiske orientering.

Hva er monetarisme?[rediger | rediger kilde]

Monetarisme er en økonomisk teori som fokuserer på de makroøkonomiske virkningene av tilgangen på penger og sentrale banktjenester. Milton Friedman hevder at overdreven utvidelse av pengemengden er iboende inflasjonspress, og at pengepolitiske myndigheter bør fokusere utelukkende på å opprettholde prisstabilitet.

Denne teorien trekker sine røtter fra to nesten motsatte ideer: den harde pengepolitikken som dominerte økonomisk tenkning i slutten av det 19. århundre, og den monetære teorien til John Maynard Keynes.

Resultatet ble oppsummert i en historisk analyse av pengepolitikken, Monetary History of the United States 18671960, som Friedman medforfattet med Anna Schwartz.

Friedman foreslo opprinnelig en fast monetær regel kalt Friedmans K-prosent-regel, der pengemengden vil bli beregnet ved kjente makroøkonomiske og finansielle faktorer, gitt målretting av et bestemt nivå eller utvalg av inflasjon. Under denne regelen ville det ikke være rom for den sentrale reserve banken som pengemengden øker kunne fastsettes "av en datamaskin", og virksomheten kunne forutse alle de pengepolitiske beslutningene.