Mondopoint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skisse av hvordan man måler fotlengde og -bredde

Mondopoint eller Mondo er det internasjonale systemet for metriske skostørrelser. Det kan brukes for alle skotyper, og er ment å ta over for ulike nasjonale systemer for skostørrelser. I 1991 med ISO 9407 ble det definert som den foretrukne metoden for å angi skostørrelser.[1]

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Lengde[rediger | rediger kilde]

Mondostørrelser er basert på metriske enhter hvor skostørrelsen tilsvarer fotlengden i millimeter. For eksempel vil en fotlengde på 255 mm tilsvare størrelsen på 255 i Mondo-systemet (omtrent likt 6.5 UK, 7.5 US mens, 8.5 US womens, 40 EUR).

Bredde[rediger | rediger kilde]

I Mondopoint er det mulig å angi skoens bredde ved å angi et eget tall for dette etter en skråstrek. For eksempel vil 250/100 angi en størrelse på 250 fotlengde og 100 fotbredde.

Bærekraft[rediger | rediger kilde]

Mondopoint har mulighet til å angi fotbredde som en del av størrelsen, og siden dette mangler i dagens nasjonale systemer er dette en styrke med Mondopoint. Det kan være en kjennsgjerning av skobredden gjerne kan variere noe mellom skomerker, og derfor hvordan sko fra ulike produsenter passer ulike personer (smale eller brede føtter, høy eller lav vrist).

Ved netthandel kan Mondopoint dermed medføre til mer miljøvennlig og bærekraftig handel ved at det blir større sannsynlighet for å kjøpe en sko som passer og dermed slipper å returnere varen.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Mondopoint-systemet har blitt tatt i bruk fullt ut i på militærsko av NATO og for vernesko. For eksempel tilsvarer en skostørrelse på 280/110 en fotlengde på 280 mm og en fotbredde på 110 mm (cirka 40 EUR). Mondopoint har også blitt bransjestandard for alpinstøvler.[2]

Lignende systemer[rediger | rediger kilde]

Et lignende system er det japanske hvor størrelsen oppgis i centimeter istedet for millimeter (for eksempel 25.5 istedet for 255), men dette er ikke i henhold til standarden. En fordel med å bruke millimeter i henhold til standarden er at man unngår halve størrelser og bruk av desimaler. Det japanske systemet har heller ikke mulighet for å angi fotbredde, slik som Mondopoint.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ISO 9407:1991
  2. ^ «Størrelsesguide alpinstøvler». XXL (norsk). Besøkt 31. august 2022.