Mole poblano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mole poblano er Mexicos nasjonalrett. Ordet mole er betegnelsen på en tykk saus i Mexico, mens poblano er adjektivet til byen Puebla, en av Mexicos større byer.

Mole poblano oppsto på 1700-tallet, og ifølge historien skulle en biskop overnatte hos nonnene i Santa Rosa-klosteret i Puebla. Besøket kom overraskende på, og dermed måtte nonnene slå noe sammen av det de hadde. Sjokolade og ulike chilier ble blandet på en ny måte. Denne sausen falt i smak hos biskopen, og har blitt en av klassikerne i det meksikanske kjøkken. Gryta hvor den første mole poblano ble laget, kan ennå sees i klosterkjøkkenet.

Mole lages av en rekke ulike chilier som ristes og skrelles, videre av ristede, finhakkede peanøtter, ristede, finhakkede sesamfrø og rosiner, samt en del ulike krydder. Siden hver enkelt ingrediens må ristes separat, er det svært tidkrevende. Så tilsettes sjokolade og kyllingkraft. Etter lang tids koking er sausen tilnærmet svart. Sausen serveres over kylling, kalkun eller svin, og mole brukes gjerne til enchilada eller andre meksikanske tortilla-spesialiteter.

I Mexico kan mole kjøpes som en masse, og så tilsettes kraft. Dermed sparer man seg mye arbeid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • [1]. Historien om Mole poblano, på hjemmesiden til en mole-produsent. Spansk
  • [2]. Oppskrift på spansk
  • [3]. Oppskrift på norsk