Modafinil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modafinil
Modafinil (Modalert 200)

Modafinil er et legemiddel som brukes mot narkolepsi (og før 2008 også mot idiopatisk hypersomni.).

Før 15. januar 2019 ble Modafinil kategorisert som et klasse A-preparat. Dette ble endret av legemiddelverket da, selv om Modafinil har lignende egenskaper som det narkotiske stoffet Amfetamin, så er virkemekanismen ulik. Sjansen for misbruk er vesentlig mye lavere.[1]

Modafinil er virkestoffet som finnes i det registrerte legemiddelet Modiodal. Modiodal tilhører gruppen sympatomimetikum. Virkningsmekanismen er tross forskning ikke avklart og er noe usikker. Mye tyder på at Modafinil gjenoppretter og/eller øker våkenhet og mental fokus ved å forsterke alfa1 adrenerg aktivitet spesifikt i den delen av hjernen som har med søvn og oppmerksomhet.

Medisinen ble opprinnelig utviklet i Frankrike til bruk i det franske forsvaret. Den skulle brukes av det franske flyvåpenets soldater, slik at de skulle føle mindre tretthet og klare å konsentrere seg bedre om oppgavene sine.

Medisinen kom til Norge rundt år 2000. I Norge er Modafinil klassifisert i reseptgruppe B.[2]

Modafinil har mindre bivirkninger enn de tidligere medisinene som ble brukt, som for eksempel amfetaminer, men kan i enkelte tilfeller gi alvorlige utslett og hjerteproblemer.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Modafinil flyttes fra reseptgruppe A til B». Statens legemiddelverk. Arkivert fra originalen 1. oktober 2020. Besøkt 4. mai 2020. 
  2. ^ http://www.slv.no/custom/Preparatsok/prepSearch____80333.aspx?SearchID=9aa13890-e257-4c6e-b321-21093d77c4e2
  3. ^ Felleskatalogen. «Modiodal Teva - Felleskatalogen Pasientutgave». www.felleskatalogen.no (norsk). Besøkt 11. februar 2017.