Mochi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Riskaker av mochi
Mann som stamper mochi i en usu

Mochi (餅) er en japansk matrett laget av mochigome (kleberis) som benyttes som ingrediens i en rekke japanske matretter, alternativt spises for seg. Mochi spises året rundt i Japan, men framfor alt av tradisjon ved det japanske nyttår.[trenger referanse] Mochi er ekstremt klebrig og det rapporteres ikke sjeldent i de japanske medier om hvordan framfor alt eldre personer får kvelning etter at de har spist mochi, gjerne i samband med nyttår (bare i Kanto-området ble det rapportert fire dødsfall omkring nyttårshelgen 2006.[1]

Mochi er egentlig også en kinesisk matrett, som i Kina kalles «Ma Chi».[trenger referanse] Den er en tradisjonell dessert i Kina. Men den ganske lignende varianten som kinesere forbinder med nyttår, kalles nian gao.

Mochi er også utbredt på Taiwan, der den heter máshu (麻糬). Det benyttes japanske oppskrifter, og tradisjonene stammer fra den tiden Japan koloniserte øya.[trenger referanse]

Mochi tilberedes ved at man knuser mochigome i en tradisjonell usu-morter (alternativt benytter en moderne elektronisk maskin) og deretter former det, vanligvis i runde eller firkantede former.

Mochi kan spises kokt, grillet, stekt (gjerne med smør og soyasaus, «shoyuu bataa»), fritert, rå eller som en ingrediens i en annen matrett. Den spises for eksempel pudret med kinako (japansk røstet soyamel) og sukker, med soyasaus (med eller uten sukker), i suppe (zoni, japansk nyttårsrett). Mochi sammen med anko (en postei bestående av røde azukibønner og sukker) er en dessertrett.

Populære matretter som inneholder mochi[rediger | rediger kilde]

  • Zoni, en suppe som inneholder riskaker. Zoni spises tradisjonelt på den japanske nyttårsdagen, ganjitsu. Foruten mochi inneholder zoni gulrøtter og et par stykk tradisjonelle japanske grønnsaker.
  • Yakimochi, en grillet riskake som spises med nori og soyasaus.
  • Shiruko, en søt azukibønnbasert suppe med biter av riskake i.
  • Daifuku, en myk riskake fylt med bønnesyltetøy eller noe annet søtt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Mochi – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata