Missa Luba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Missa Luba er en katolsk messelatin, tonesatt med afrikansk musikk fra daværende Belgisk Kongo. Den ble skapt i 1950-årene av den belgiske pateren Guido Haazen.

Haazen kom til Kongo i 1953 og stiftet det «blandede» koret «Les Troubadours de Roi Baudouin», som besto av 45 gutter i alder 7 – 14 år og ca. 15 lærere.

Messen inneholder de vanlige elementer, som Kyrie, Gloria, Credo og videre, med musikk og rytmer fra forskjellige stammer og i afrikansk tone- og rytmedrakt.

Messen ble fremført flere steder, og koret turnerte i Europa (Belgia, Nederland, Tyskland og Østerrike) i et halvår i 1958. En av konsertene var sammen med Wiener Sängerknaben.

Gramofonplaten kom først ut i 1958. Foruten selve messen inneholdt A-siden tre religiøse sanger, mens B-siden inneholdt barnesanger og annet på flere av de lokale språkene. Philips ga den igjen ut i 1965. Ny pressing (under merket Fontana, 1969) ble laget som spin-off i forbindelse med filmen If..., der Sanctus var en vesentlig del av lydbildet gjennom store deler av filmen. Den foreligger også (bare selve messen) på CD fra 2004, og da sammen med messene Misa Criolla (latinamerikansk musikk) og Misa Flamenca (flamencomusikk).

Missa Luba er senere spilt inn av andre kor, som The Muungano National Choir fra Nairobi, og Washington Choral Arts Society.

Fader Haazen døde i 2004.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Guido Haazen Passes Away", Choralnet, 23 August 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]