Mirrors (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mirrors
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde110 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAlexandre Aja
MusikkJavier Navarrete
Foran kamera
MedvirkendeKiefer Sutherland
Paula Patton
Amy Smart
Julian Glover
Mary Beth Peil
Jason Flemyng
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere15. august 2008 (USA)
Eksterne lenker

Mirrors er en amerikansk skrekkfilm fra 2008 regissert av Alexandre Aja, og med Kiefer Sutherland i hovedrollen. Filmen ble først kalt Into the Mirror, men navnet ble senere endret til Mirrors.

Oppfølgeren, Mirrors 2, ble sluppet i 2010.

Rollelisten[rediger | rediger kilde]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med en vekter som går gjennom en bygning. Han går inn i et rom fullt av speil som han ikke kan flykte fra, og han begynner å tigge refleksjonen i speilet for sitt liv. Plutselig skjærer refleksjonen i speilet over strupen på sikkerhetsvakten. Ben Carson (Kiefer Sutherland) - en suspendert politietterforsker – begynner på sin første dag som sikkerhetsvakt ved Mayflower, ett varehus som ble hardt skadd i en stor brann fem år tidligere. Bygningen inneholder fremdeles veldig mange speil fra før brannen. I løpet av Ben Carsons første natt på patrulje finner han et speil som ser ut til å være dekket med håndavtrykk, men bare på den reflekterte siden av glasset. Han ser en åpen dør i refleksjonen i speilet, men den egentlige døren er stengt.

Etterhvert begynner Ben Carson å se mer intense visjoner i speilet, men i første omgang avfeier han dette som hallusinasjoner. Han finner snart lommeboken til Gary Lewis – den tidligere nattevakten i butikken - som døde i begynnelsen av filmen. I lommeboken finner han blant annet et notat hvor det står "Esseker". Etter å ha sett bildene fra da Gary Lewis ble funnet død, er Ben overbevist om at speilene i butikken får folk til å skade seg selv. Samtidig blir Bens søster, Angie (Amy Smart) drept av sin egen refleksjon som griper rundt sin egen kjeve og trekker den langsomt fra hverandre, noe som fører til at hun blør til døde. Ben blir fortvilet når han finner henne, og i raseri forsøker han å ødelegge alle speilene på Mayflower. Men speilene viser seg å være uknuselige. Han krever å få vite hva speilene ønsker, og sprekkene i ett av speilene staver ordet "ESSEKER".

Ben går ned i den oversvømte kjelleren på Mayflower og finner skilt hvor det står "Psykiatriske studier" og "St. Matthews Hospital". Han ødelegger en vegg, og finner et rom med en stol helt omgitt av speil. Mayflower ble bygget over det som tidligere var et psykiatrisk sykehus, og Ben spør vennen Larry (Jason Flemyng) som arbeider i politiet om å hjelpe ham finne pasient-journalene og lister over alle de ansatte fra sykehuset. Larry finner navnet Anna Esseker, en psykiatrisk pasient som var tolv år gammel da hun ble innlagt ved sykehuset. Ben leser Annas journaler, og han tror Anna fremdeles er i live. I mellomtiden, oppdager Bens kone Amy (Paula Patton) at sønnen Mikeys (Cameron Boyce) refleksjon i speilet beveger seg annerledes enn den virkelige Mikey. I panikk ringer hun Ben, som umiddelbart kommer hjem. Sammen maler de over hver eneste reflekterende overflate i huset med grønn maling.

Ben finner Anna Essekers barndomshjem, og oppdager at hun som barn var ukontrollerbar og voldelig. Hun ble diagnostisert med alvorlig schizofreni, og en lege fra St. Matthews Hospital mente at hun hadde en sjelden personlighetsforstyrrelse. Behandlingen gikk ut på å binde Anna til en stol omgitt av speil, i den tro at dette ville kurere hennes lidelse ved å tvinge henne til å konfrontere sin egen refleksjon i speilet. Da Anna ble utskrevet fra sykehus, tilsynelatende kurert, begynte merkelige ting å skje med speilene i hjemmet deres. Familien hennes sendte Anna til et kloster hvor alle speil var forbudt. Ben besøker klosteret, og finner Anna Esseker. Hun forteller at hun var besatt av en demon, som ble trukket ut av henne og fanget i speilet på sykehuset. Hun forklarer at speilet samler sjelene til menneskene den dreper, og hvis hun reiser tilbake til sykehuset så kan demonen komme gjennom speilet. Hun nekter derofr å reise til sykehuset.

Samtidig som Ben finner Anna, oppdager Amy et tynt lag vann på gulvet i huset og sønnen Mikey bruker en kniv til å skrape vekk den grønne malingen fra speilet. Amy låser datteren inn i et skap, og prøver å stoppe Mikey. Men han unnslipper, tydeligvis besatt. Ben truer Anna med en pistol og tar henne med til Mayflower hvor han binder henne til stolen i rommet med alle speilene. Tilbake i Bens hus blir Mikey plutselig trukket gjennom vannet på gulvet idet refleksjonen hans drukner. På sykehuset begynner alle lysene å flimre, og hele bygningen rister idet demonen kommer seg løs fra speilet. Demonene tar kontroll over Anna, og alle speilene i Mayflower eksploderer. Samtidig blir Mikey løslatt fra demonenes grep, og Amy får ham i sikkerhet.

Ben blir angrepet av Anna som er i demonens grep. Han klarer å drepe henne med en gassledning som fører til en stor eksplosjon. Den gamle bygningen kollapser, demonen dør, og Ben blir fanget i ruinene idet han løper mot utgangen. Ben kommer seg ut av ruinene av den gamle bygningen. Politimenn og brannmenn er overalt. En død person blir lagt i en likpose, men ingen ser at Ben står der. Ben ser på navneskiltet til en sikkerhetsvakt, og han ser at den er skrevet baklengs. Ben innser at alt er skrevet i revers, akkurat som i et speil. Ben finner en reflekterede overflate, men han klarer ikke å se sitt eget speilbilde. Han rekker ut hånden for å berøre overflaten. Ben innser at han faktisk ble klemt i hjel i ruinene av bygningen, og at han nå er fanget i en speilverden. I den levende verden vises hånden hans som ett håndavtrykk i speilet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]